»» ««

Egy rabul ejtő horvát sziget

Adria
1/2. oldal

Egy gyönyörű napsütéses délután felkerekedtünk, hogy meghódítsuk az Adriát. Amikor a kikötőt megpillantottuk, már tudtuk, hogy a sziget egy karnyújtásnyira van tőlünk.

A sorban állás és a várakozás ideje gyorsan elszaladt és a komp már szelte is a habokat. Hamarosan megérkeztünk Rabra, ahol néhány szép nap és izgalmas merülés várt ránk.

A Krk-től délre, Pagtól északra fekvő sziget területe 91 km2. A kedvező éghajlat miatt látogatottsága magas és a főszezon októberig tart. Bár a szárazföld felől nézve a látvány nem ezt ígéri, de amikor a szigetre érünk, meggyőződhetünk arról, hogy a sziget egyáltalán nem kopár. A rendkívül üde, zöld színű növényzetet a közel 300 édesvízi forrás élteti, míg ezzel szemben a közeli szigetek ivóvízhiánnyal küzdenek.
A parton végig kisebb-nagyobb, szinte egymásba folyó települések találhatók, igazi város viszont csak egy van, az 1800 lakosú Rab. Egy félszigeten fekszik az óváros, s az öbölben található a kikötő. Az óváros főtere a Svetog Kristofor tér, ahol kis bódékban kagylókat, kitömött halakat, különféle emléktárgyakat árulnak. Ha ünnepen, vagy valamely rendezvény ideje alatt érkezünk a forgatagba, akkor pénzverőkkel, kézművesekkel, sajtot és egyéb finomságokat árusító helyiekkel is találkozhatunk. Az ódon utcák hangulatát csak fokozza az esti forgatag, szinte minden este újabb arcát ismerhettük meg Rabnak. A főtéren rendszeresen számszeríj versenyeket is tartanak, amikor a velencei uralomra emlékezve korhű ruhákat öltenek a polgárok.
A térről induló lépcsősoron végighaladva elérjük a Gornja utcát, ahol Rab híres templomaira bukkanhatunk. A Szent Kristóf kápolna egy kőrakásra emlékeztető épület, ma már múzeumként funkcionál. A kőemlékek és az árkádos átjáró megtekintése után, feljutva a városfalra csodálatos képeket készíthetünk a panorámáról és a Rab jelképévé vált templomtornyokról. A kis városkában a Szent János bazilikát, a Szent Kereszt templomot, a Szent Jusztin templomban található egyházi múzeumot, a Szent András kolostort, a Szent Mária székesegyházat vagy a Szent Antal női ferences kolostort érdemes még felkeresni.
Említésre méltó a Rab északkeleti félszigetén található üdülőhely, Lopar. A sziget és a környék szinte egyetlen homokos strandja ideális kisgyermekes családok számára is. A kemping melletti öböl vize nagyon sekély, ezért meleg is, és természetesen különféle vízi járműveket lehet bérelni, valamint egy óriáscsúszda is várja a látogatókat.
A szigeten három búvárbázis is található, Loparban, Kampor mellett és Barbatban. A barbati Mirko Diving Centert, Mirko Zigo és fia, Arijan 1993-ban alapították. A bázisnak 20 teljes felszerelése, 50 palackja van, sűrített levegőn kívül nitrox töltésére is van lehetőség. A palackokat nem a kikötőben, hanem a bázison, a ház mellett töltik. Ez nem túl hangos, de ha valaki ott áll mellette, zavaró lehet. A kikötő a háztól gyalog öt perc, kocsival pedig kettő. A felszerelést a parton zárt tárolóban ki lehet akasztani, semmit sem szükséges felvinni a házhoz. Mivel a tároló közvetlenül a parton van, gyakorlatilag nem kell cipekedni. Természetesen a bázison tanfolyam elvégzésére és vizsgázásra is van lehetőség, mint ahogy a felszerelésbérlésre is. (A szerk. megjegyzése: számos magyar búvár ez év tavaszán pedig a szintén színvonalas szolgáltatásokat nyújtó német vezetésű bázissal, a Kamporban található Kron Diving Centerrel került kapcsolatba, amikor az általuk szervezett környezetvédelmi, szemétszedési programban vettek részt Rab szigeten, Lopar mellett. Náluk szintén minden szükséges dolog megtalálható, többek között a nitrox mellett még trimix töltését is vállalják.)
A szállás 2, 4, 6 ágyas szobákban, apartmanokban lehetséges, összesen 30 vendég részére, de a környező épületekben is vannak kiadó apartmanok. Minden szobában van saját fürdőszoba, a legtöbb erkélyes és a tengerre néz. Az apartmanokban ezen kívül konyha (hűtő, főzési lehetőség, mosogató) is található. A közös helységekben lehetőség van játékra, kikapcsolódásra, a szobában lakók részére hűtőgép áll rendelkezésre. A reggelire sem lehetett semmilyen panaszunk.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés