»» ««

Legszebb öröm a vadonban is a káröröm

Tudomány

Van-e humoruk az állatoknak? A legtöbb kutyatulajdonos vagy rendszeres állatkerti látogató magát a kérdést is sértőnek érezné.

Tudjuk, hogy egy négylábú házi kedvenc vagy éppen egy csimpánzhad nemcsak nevettet, de minden jel szerint maga is kitűnően szórakozik. Ezt a megfigyelést erősíti meg és terjeszti ki sokféle állatra Jonathan Balcome professzor, neves kanadai tudós új könyve.

A szerző sokéves megfigyelés alapján közli olvasóival: ideje leszámolnunk azzal a tévhittel, hogy az állatvilág élete sivár, örömtelen harc a puszta túlélésért. Balcome hosszú éveken át tanulmányozta az állatfajok sokaságát, élt őserdőkben és szavannákon, üldögélt, fotózott és jegyzetelt naphosszat a világ jó néhány állatkertjének ketrecei és akváriumai előtt. Tapasztalatai lényege: sok-sok állat élete éppúgy teli van örömmel, mint a miénk. Éppen úgy vágynak kikapcsolódásra, játékra, mint mi.

Pingvinek, vidrák, medvék nagyokat szánkáznak, ha úgy tetszik, koriznak a hóban és a jégen. Balcombe doktor elképedve figyelte, amint alaszkai bölények csúszkáltak a fagyott havon. Delfinek hosszasan eljátszanak a maguk által fújt buborékokkal. Bálnakolosszusok ragadnak meg egy-egy moszat- vagy tengerifűtömeget, és éppen úgy megpróbálják elhúzni egymást, mint a kötélhúzó gyerekek.

A professzor egyik legkülönösebb élménye az volt, amikor egy tintahal szórakozott egy óriásakváriumba került üres műanyag üveggel: úgy dobálta-cibálta, mint egy tacskó. Valamiféle humorérzék létéhez kétség sem fér, és erre a laikusok is számtalan példát tudnak. Amikor egy elefánt lefröcsköl valakit, majdnem vihog. A csimpánzok naphosszat szabályosan csúfolják társaikat, és ők még nevetnek is. Egyes delfinfajták boldogan ijesztgetik a gyanútlanul part közeli vizekre leereszkedett sirályokat, és amikor azok rémülten felszállnak, a vízi kópék boldogságát nem lehet nem észrevenni.

[ Blikk ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés