»» ««

Bali Bali!!

Utazási élmények
3/4. oldal


Mivel hallottunk elrettentő szállásárakat, igencsak elégedettek voltunk 33 euros, nagyon tiszta kis német, na persze, hogy medencés, légkondis hotelünkkel. A barátságtalan tulajnak sikerült azonban elérni, hogy nem ide jövünk vissza legközelebb, mert megsértődött, hogy nem vele merülünk. Komoly okunk volt rá, igen drágán adta volna (30 euro), és messze volt a víztől, és még a saját cuccunkra sem adott kedvezményt. (Ajánlani tudjuk a szomszédban lévő, nagyon pepec Tulamben wreck nevű szállodát, ami 30 USD/éj és nagyon klassz, csak teltház volt itt sajna.) Végül egy helyi bázist választottunk merülni, (Puri Madha Dive, 6 merülés saját cuccal 85 USD). Csak velünk foglalkoztak vendég híján. (A tavalyi Bali robbantások bizony sok turistát és búvárt távol tartanak, de ugye a baj Londonban és Madridban is megtörténhet, vagyis bárhol, szóval teljesen értelmetlen aggódni ezen szerintem.) Bizony a Madha Dive-os fiúkkal királyi dolgunk volt. Arról nem beszélve, hogy rögtön a Liberty wrecknél van a parton a bázisuk, amit ötször merültünk meg, de nem volt elég, legalábbis nekem. Szó szerint visszavágyom ide.

Szerelmetes egy hely, csodaszépek itt a fekete vulkáni homokon kiragyogó korallok és halak. Nagyon szép kontrasztot ad a látványnak. Először tényleg szénbányára emlékeztet, de különös bája van, egy percre sem engedi elfelejteni a fekete homok, hogy odafent egy óriási büszke vulkán és a kisebb rokonai uralják a tájat. Na, itt minden volt, merültük nappal, éjjel, hajnalban. Bumfordi legelésző bumpheadek (napóleonhal méretű papagájhalak) akiket hajnalban lestünk meg, levélhalak, lepényhal, angyalhal, pillangóhal, kőhal, tűzhal, kihypózott picassohal, változatos triggerfishek, rákok, csigák, anemonarákok, pöttyös muréna, cápák, fergeteges halrajok, polip, a karácsonyfaférgek is szép számmal, felsorolni is lehetetlen. Éjszaka spanyoltáncos, életemben először. Szegényt felverte a vaku fénye, aztán akaratunk - és gondolom az övé - ellenére a reduktorból kiszálló buborékfüggöny felemelte. Hihetetlenül szépséges látvány volt. És milyen hatalmas! Most már értem miért lelkesednek érte. És még a fotóm is sikerült róla! Felfigyeltem még egy kb. 30-40 cm-es barnásfekete halra, amely doktorhalra emlékeztetett, és időnként, számomra érthetetlen pillanatokban felkapcsolta magán a neonvilágítást. Testének a konturján (oldalról nézve) világító, vékony kék csík futott körbe. Ha 6-8-an voltak egymás közelében, akkor max. kettőn láttam. Aztán amilyen hirtelen felfénylett, pár perc után, mintha sosem lett volna rajta semmi, újra egyszínű sötét lett. Nem tükrözhetett vissza fényt, mivel nem világítottam rá semmivel. Számos alkalommal megfigyeltem, sajnos nem tudtam jelezni videós barátomnak odalent, hogy miért is érdekes ez a sötét hal. Fent elmeséltem, meg is állapodtunk, hogy fogom jelezni, ha jönnek, de sosem akkor láttam, amikor a közelben volt. A helyi guide pedig lázba jött a tűzhalaktól, azt hiszem nem igazán értette, hogy makró méretű rákokra, csigákra jobban bukunk, néha a kedvéért lefotóztuk.

Merülőhelyek Tulambenben, ahol jártunk: Liberty wreck, Batu Kelebit, Drop off, Kubu, Alam Anda, Coral Garden, Saraya. Mindenütt öklömnyi fekete, gömbölyű kövek vannak a parton, nem állítom, hogy teljes búvárszerkóban elegánsan lehet besétálni rajtuk, de meg lehet szokni. A helyi guide-unk a topon volt, nagyon érdekes dolgokat kutatott fel nekünk. Többször dzsugunggal, (helyi keskeny és mély hajókkal, két oldalán a vízre támaszkodó gerendával), mentünk ki merülni. A hajós merülésekre 50 ezer rúpiát (kb. 1200.-Ft) kellett fizetni a bérlésért. A legrövidebb merülésünk is egy órás volt, a leghosszabbat borítsa feledés homálya. Én 11-et merültem itt, a barátaim 14-et. A tulambeni merülések végén Saraya igazi aduász volt, Harlequin rákkal, csikóhallal (mi szabad fordításban csak vizilónak hívtuk szegény seahorse-ot, bár tengerlónak kéne...) Itt láttam egy bolond barna kb. 10 cm-es szarvacskás elmebeteg halat. Mindenkihez odarohant egy nagy területen, elüldözte ahol épp talált valakit, őrjöngve le-föl rohant, csak lestem mi baja van, próbáltam lefotózni és úsztam utána, van róla vagy 5 kép, de egyik sem igazán éles, olyan gyors volt ez a vicces kis jószág.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés