»» ««

Nemüket változtatják a folyók szennyeződése miatt a halak

Környezetvédelem

A brit folyókban élő hím halak harmada nősténnyé változik a vizekbe kerülő nagy mennyiségű nemi hormon hatására - állapítja meg az első országos felmérés.

TörpeharcsaA szakemberek a felmérés során 42 folyó leggyakoribb halfajai közül 1500 példányt vizsgáltak meg. Az eredmények szerint átlagosan három hímből egyen nőstényekre jellemző szövetek, szervek kifejlődése figyelhető meg.

A kutatók szerint a jelenség egyértelműen bizonyítja, hogy a szennyvízzel nagy mennyiségű női nemi hormon kerül a vizekbe. A hormonok megzavarják a halak belső elválasztású mirigyeinek működését. A vízbe kerülő hormonok jelentős részét a fogamzásgátló tablettákból származó szintetikus hormonok teszik ki, amelyek a folyókban több héten keresztül megőrzik hatóképességüket.

A fiatal halak érzékenyebbek a vegyi anyagokra, mint az kifejlett egyedek. A hormonok gyengítik a hímek megtermékenyítési képességét, ami a halpopulációk jövőjére nézve rendkívül veszélyes.

Az első "köztes nemű" halakat több mint tíz évvel ezelőtt a Temze egyik mellékfolyójában, a Lea-ban figyelték meg. Nyolc folyón, a szennyvíztisztító üzemek közelében végzett vizsgálatok már akkor egyértelműen kimutatták, hogy a halak nemének változtatása a beömlő szennyvízzel áll kapcsolatban.

A kutatók szerint a hímek fejlődését a természetes ösztradiol és ösztron hormonok is befolyásolják, de sokkal erőteljesebb a szintetikus etinil-ösztradiol hatása. A fogamzásgátló tablettákból jól ismert hormon a természetben akár kilencven napig is képes hatását kifejteni, hússzor hosszabb ideig, mint a természetes hormonok.

A kutatás egyértelműen jelzi, hogy a vízi élővilág védelme miatt a szennyvíztisztítási eljárások további fejlesztésre szorulnak.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés