»» ««

Víz alatti világ könyvek

Egyéb
1/2. oldal

Az Alexandra kiadó eddig is szívén viselte a búvárokat, "Víz alatti világ" című sorozatuk pedig újabb gyöngyszemekkel gazdagítja a magyar nyelvű könyvek választékát.

A sorozatban eddig megjelent köteteket tallózzuk. A könyvek a White Star kiadó könyveinek fordításai, igényes kialakítás, nagyon jó képek hasznos beltartalommal -amit általánosságban el lehet mondani róluk. Külön öröm a búvár számára, hogy a könyv szakmai ellenőrzését egy tengerbiológus búvár oktatóra bízták, így elkerülték a suta félrefordításokat.

A könyvekről elmondható, hogy közös szemlélet figyelhető meg bennük. A búvárok az első merülési élményeiket követően elsősorban azt a kérdést teszik fel, mit is láttak. Nos, erre is tudnak választ adni a kötetek, ugyanis valamennyi végén jól használható határozó van. A később felmerülő miértekre és hogyanokra viszont sokkal kevesebb magyar nyelvű forrásban lehet megkeresni a választ. Nos, a Víz alatti világ viszont elsősorban erre a területre koncentrál: közérthetően magyaráz és tanít, olyan mélységig, ami egy átlagbúvár számára ideális.

A Földközi-tenger Angelo Mojetta
A könyv több fő fejezetre osztható, az első felöleli a Földközi-tenger történetét, földtörténeti és emberi történelmi távlatokból. Képet kapunk a tenger felépítéséről, altengereiről és azok körül elhelyezkedő oszágokról, népcsoportokról.
A tengerekben található élővilágok egymáshoz való viszonyáról egy olvasmányos, cseppet sem száraz, rengeteg ábrával és fotóval gazdagított tengerbiológiai részből tanulhatunk. A könyv számunkra leghasznosabb, sűrűn forgatott fejezetei mégis azok, amelyek a tengerben található fajokkal foglalkoznak.
A mikroszkópikus parányoktól egészen a hatalmas cetekig minden faj képviselteti magát a könyvben, ami valaha is előfordult a Földközi-tenger vizeiben. Megtudhatjuk az adott faj a tenger mely részein él, a fontosabb fajok felépítéseit és egymáshoz való viszonyát, érdekességeit részletesen taglalja az író. Természetesen a víz alatti növényvilág is részletezésre kerül, nem csak az állatok.
A könyv utolsó fejezetében színes rajzokkal illusztrált halhatározó található, aminek segítségével végre a jövőben könnyen be tudjuk azonosítani az Adrián vagy a Földközi-tenger más részén fotózott állat, növény nevét. A magyar és latin elnevezés mellett pár mondatban olvashatunk a felismeréshez szükséges információkról (szín, méret, egyéb jellegzetesség), illetve a jellemző előfordulási mélységről.
Az ábrákkal, és sokszor egyedülálló képekkel illusztrált kiadványt feltétlenül ajánljuk minden búvár könyvespolcára.

A korallzátonyok Angelo Mojetta
Ez a kötet akkor lehet hasznunkra, ha egyiptomi túra előtt, alatt, után szeretnénk megtudni többet arról a lenyűgöző életközösségről, amire búvárként rácsodálkozunk. Először itt is egy általános leírást kapunk, megismerhetjük azt a több millió éves folyamatot, aminek során kialakultak a trópusi tengerek úgy, ahogy ma ismerjük őket.
Ez a könyv nem csak a Vörös-tengerről szól, hanem a világ más részeinek korallzátonyait is bemutatja, leírja alapvető jellegzetességeiket, tehát általánosságban megismerhetjük azokat a számunkra egzotikusnak számító távoli merülőhelyeket is, ahova kevés magyar búvár jut el.
A korallzátonyok élővilágáról esik természetesen a legtöbb szó. Megismerhetjük a különféle fajokat, azok jellegzetességeit, életmódját, szaporodását, illetve bemutatásra kerülnek azok az állatok is, amelyek a korallzátonyokon élnek. A könyvet számtalan remek kép és jól áttekinthető rajz gazdagítja, hogy a leírtakat illusztrálja.
Napjaink megkerülhetetlen kérdése az is, hogy mi veszélyezteti leginkább a korallzátonyokat. A könyv természetesen erre a területre is kitér, bemutatva néhányat az emberi tevékenység káros hatásai közül, és szó esik a jövőbeni kilátásokról is. Természetesen a sorozat többi kötetéhez hasonlóan itt is nagy terjedelmű (több, mint negyven oldal!) és hasznos határozó kapott helyet a könyv végén.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab El Erg / Dolphin House

Egypt, Red Sea

13/30 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés