»» ««

Rekordkísérlet közben holttestet talált egy búvár 271 méter mélységben

Külföld

Az ausztrál száramzású David Shaw új újralélegzős mélymerülési világrekordot kívánt beállítani, amikor 271 méteren egy holttestet talált a dél-afrikai Boesmansgat barlangban.

Az 50 éves, Hong Kongban élő búvár - aki főállásban egy légitársaságnál kapitány - a három német búvár által Safagában beállított 224.5 méteres újralélegzős mélymerülési rekord megdöntésésre (amelyről oldalunkon már korábban beszámoltunk) készült idén október 28-án.

BoesmansgatUgyanaz a barlangrendszer pár nappal korábban egy 34 éves johannesburgi informatikus hölgy, Verna van Schaik mélymerülési rekordjának volt helyszíne.
Shaw miután eltűnt a víznyelőben, az ereszkedés során elérkezett a göröngyös fenékhez még az elérni kívánt mélység előtt, ezért vízszintesen kezdett el úszni, hogy nagyobb mélységbe tudjon lejutni. Amikor bekapcsolta a lámpáját, és végigvilágított a lejtőn, egy emberi maradványra lett figyelmes. Félbehagyva a rekordkísérletet, Shaw lemerült a kompett búvár felszerelésben lévő búvár csontvázához, és rácsatolta a vezetőkötelét, amire szüksége lett volna a további behatoláshoz és így a nagyobb mélység eléréséhez. A rekordkísérletet megszakítva azonnal megkezdte a felemelkedést a felszínre.
9 és fél óra dekompresszió után fejezte be a merülést, és azonnal riasztották a hatóságokat. A maradványok valószínűleg egy 10 évvel korábbi rekordkísérlet közben eltűnt 20 éves dél-afrikai búváré, bizonyos Deon Dreyeré lehetnek. A búvár és felszerelése mozdíthatatlanul beágyazódtak az üledékbe, így az továbbra is a barlang foglya.

Shaw egyébként egy nappal a merülés után dekompressziós kamrába került, miután izületi fájdalmakat és gyengeséget tapasztalt a karjaiban. Az 5 és fél órás kezelést igénylő probléma kiváltó oka a túlzott mélység volt, amellyel egyébként a mélységi rekordot sikerült beállítania.
- A veszély és a megkurtított merülés ellenére Dave-et nem hagyja nyugodni a maradvány. Egy rendőrségi csapat és a vezetőkötél segítségével egy későbbi időpontban elképzelhető, hogy megpróbálják a szerencsétlenül járt búvár földi maradványait felhozni - nyilatkozta Derek Hughes, a kísérő csapat vezetője.
Kapcsolódó link: http://www.xtremedream.org/

[ divernet , divesouthafrica ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés