»» ««

Három hét a Sea Shepherd hajóján

Környezetvédelem
2/3. oldal


A hajó a Sea Shepherd 28 éves fennállásának egyik legfontosabb kampányára készült fel a térségben. (A szerk. megjegyzése: erről az elmúlt 3 hónapban többször hírt adtunk a Divecenter oldalain is.) Az önkéntesek a világ számos országából érkeztek a hajóra, néhányan közülük évek óta rendszeresen részt vesznek a Sea Shepherd kampányaiban. (Azt, hogy Magyarországról jöttem, nem furcsállták, de nagy volt a döbbenet, hogy ilyen messzire elutaztam és csak 3 hétig maradok. De megértették, hogy ennyi szabadsággal rendelkezem.) Egyikük gyorsan végigvezetett a hajón, elmondta a házirendet, megkaptam a hálófülkémet, és már folytatódott is minden a megszokott rend szerint.
A Sea Shepherd önkénteseire határozott alapszabályok vonatkoznak. A legfontosabb: úgynevezett zéró tolerancia érvényes a drogra, dohányzásra és az alkoholra; valamint a vegán -semmi állati eredetű élelmiszer, azaz tejtermék és tojás sem használhat!- étkezési forma betartása. És ami magától értetődő, az abszolút takarékosság minden téren (élelmiszer, munkaeszközök, stb.), hiszen a hajón minden centnek értéke van.

A szervezet élelmiszerkészlete elsősorban különböző támogatásokból, adományokból származik, vásárolnunk csak lisztet, zöldséget és gyümölcsöt kellett a szigeten. A hajón napi háromszori bőséges étkezésünk volt, egyszerű alapanyagokból, de ízletes és változatos fogásokat készítettünk. Nyugodtan fogalmazhatuk úgy, hogy mi: én voltam ugyanis az egyik szakács. Itthon többnyire vegetáriánusul étkezünk, nem gondoltam, hogy nehézségem lesz "vegánul" főzni. Persze lett. Európai társaim kérték, süssek palacsintát, túl régóta fogyasztják már az amerikai változatot. Örömmel vállaltam ezt az - itthon oly egyszerű - feladatot, de a tojás és némi tej hiánya valami furcsa, de koránt sem ízletes és esztétikus terméket eredményezett. Szerencsére a töltelékek feljavították, de többé nem próbálkoztam vele. Finom, zöldséges paellát és különböző burgonyaételeket viszont többször is készítettem, azok tényleg nagyon sikeresek voltak.

A legmeglepőbb fogás, amit főztem: vegán székelykáposzta! A kamrában fedeztem a Sauerkraut (savanyú káposzta) konzerveket. Ausztrál főszakácsunk, Laura örömmel látta, hogy ismerem (elég sok volt belőle - adomány), ő addig csak kerülgette. De most azt mondta, akkor fogj megy egyet, és csinálj belőle valamit ebédre. Elmagyaráztam a holland elsőtiszt -ma már kapitány- Alex segítségével, hogy székelykáposztát tudnék, de az ugyebár híres húsételünk nem kevés tejföllel a tetején. "Nem baj", vágták rá, "főzd hús nélkül, jó lesz..." Nagy izgalommal kezdtem hozzá, igazából fogalmam sem volt, mi lesz belőle, de Laura segítségével egy kifejezetten ízletes, szinte igazi székelykáposztát készítettem, amit a 20 fős csapat jóízűen elfogyasztott. A főzésen kívül a felújítási munkákban is részt vettem, a fedélzet fém részeit újították fel, kalapácsos, majd csiszológépes rozsdátlanítás című munkafázist végeztem. A hajón egyébként nem volt külön női- vagy férfimunka. Mi is kalapáltunk, csiszoltunk, és a férfiak is mosogattak, takarítottak.

Az önkéntesség a hajón, a szó minden értelmében vett felajánlás, nem pusztán fizetés nélküli munkavállalás. Itt a résztvevők megtanulják az egyszerű körülményeknek és egymás kultúrájának az elfogadását, tolerálását. Be kell látnunk, nehéz. Eltérő kultúra és különböző szakmai háttér, de egyetlen, a legfontosabb mégis csapattá kovácsolja az önkénteseket: mindenki kizárólag a tengeri emlősök megmentésében akar a legjobb tudása szerint részt venni. A szerény kabinok, a korlátozott fürdési lehetőségek és minden más, ami ezzel az életformával jár, bizony nem egy könnyed, kalandos kéjutazást jelentenek. Az élet diktálja ezeket a szabályokat, mert egy küldetés során a legénység komfortja igencsak háttérbe szorul a szűkös erőforrások miatt.

A Galapagos-szigetek térségében a Sireniean, a Sea Shepherd másik hajója az ecuadori kormánnyal együttműködve az illegális, vonóhálós halászat ellen dolgozik. Így itt a Sea Shepherd hajói és önkéntesei különleges szimpátiában részesülnek. Mivel a hajó a kikötőben állomásozott, munka után vízitaxikkal ki tudtunk menni a városkába, internetezni, telefonálni. Jó érzés volt látni, ahogy elismerően néztek bennünket a Sea Shepherd pólóinkban!

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés