»» ««

Az SSI Hungary jelene és jövője

Interjú
1/2. oldal

Riportalanyunkkal, Szabó-Latosinszky Attilával elég terjedelmes interjú készült, melynek során szóba kerültek a szakmai, üzleti kérdések is.

A személyes jellegű első részt már olvashattad a divecenter.hu-n, az interjú most közölt második részében az SSI magyarországi képviseletének alapításáról, tevékenységéről érdeklődünk.
Hogy kerültél kapcsolatba az SSI rendszerrel?
Mint tudod, mi eredetileg PADI bázis voltunk. Sokan nem is tudják, de én megcsináltam a Course Director előkészítőt, csak nem jutottam be a tanfolyamra. Ugyanis a PADI-nál úgy van, hogy előbb az előkészítőt kell megcsinálni, és csak utána lehet jelentkezni a Course Director tanfolyamra, ahová majd meghívnak egyszer csak. Rengeteget dolgoztunk a PADI-nak, egy csomó könyvet lefordítottunk például, és ők eléggé nyomták is ezt a Course Director dolgot. Mint később kiderült, sajnos csak szóban. 2003 májusában úgy alakult, hogy szerettünk volna búvárcomputert is árulni a boltunkban. Persze addig is volt például a Suunto, de nagyon szerettem volna saját behozatalból megoldani, és a külföldi szaklapok tanulmányozása után az Oceanicra esett a választásunk. Kimentünk tárgyalni az európai disztribútorral, akikről kiderült, hogy a cég többségi tulajdonosa a Seemann Sub tulajdonosa is, sőt az SSI-ban is erősen benne van. Eredetileg mi csak computert mentünk venni, végül teljes Oceanic, később Seemann Sub és Atomic Aquatics, SeaLife forgalmazás lett belőle. Amikor az első időszakban háromszorosát forgalmaztuk, mint amit ők gondoltak rólunk, kicsit komolyabban kezdtünk beszélgetni, és felvetették, hogy az SSI-nak kéne egy közép-európai képviselet, bár ők már tárgyaltak valakivel itt Magyarországon. Mivel nekünk már működő üzletünk volt, megkérdezték, mi lenne, ha bevállalnánk ezt? Mi szépen megköszöntük nekik, de mondtuk, hogy már a PADI-val foglalkozunk, ráadásul már a Course Director-i tanfolyam meghívás is szinte a zsebemben van, hiszen a PADI igazgatója személyesen igérte meg, hogy most már tuti ott leszek a következőn. Ám ha esetleg valami közbejön, és már megint csak ígérgetnek - mint már annyiszor - , akkor leülünk tárgyalni, mert a rendszer az tetszik.
Vettünk egy komplett csomagot Open Watertől Instructorig, hogy átnézzem, mégis mennyire más az SSI mint a PADI. Kiderült, hogy körülbelül 4 mondatot kell változtatnom. Annyi az egész például, hogy nem 18 hanem 9 méter percenként a maximális emelkedési sebesség. Pár hónapra rá végül megjött a PADI levele, hogy 70 embernek fogadták el a jelentkezését a Course Director-i tanfolyamra.


És Te voltál a 71-edik, gondolom? Így van. Ez nem vicc, megvan még az email is, de mondták, hogy most már automatikusan a következőben benne leszek. Na, ezt egy kicsit zokon vettük, és mondtuk a PADI-nak, hogy lehet, most nem kellett volna nemet mondaniuk. Aztán amikor februárban írtak egy levelet, hogy hű, nem érkezett be a jelentkezésünk, mi történt - közöltem velünk, hogy sajnos ők másodikak lettek, viszont mi csak egy jelentkezőt fogadunk el, egy rendszer szerint oktatunk. Nem hiszem, hogy azzal kellett volna szórakozniuk, aki itt Magyarországon súlyos tízmilliókat ölt abba, hogy a PADI anyagokat honosítsa, ekkorra ugyanis már szinte a teljes rendszer le volt fordítva, lektorálva, jó része nyomdába is került. Erre persze a PADI pénzt nem adott, a jogdíjat viszont azonnal elkérte. A fordításról még csak annyit, hogy egy-egy anyagot mire átvertünk rajtuk az egy-másfél év volt, úgy, hogy minden költséget én álltam. Ja, és azt az évi 5-600 minősítést is kiadtuk, minden anyagot használtunk, szóval nem hiszem, hogy a legrosszabb ügyfeleik voltunk. Jó barátságban váltunk el, de inkább leültünk tárgyalni az SSI képviselőivel.


Hogy ment az SSI-ra átállás? Amikor az SSI és mi elkezdtük a tárgyalást, keményen közöltük a feltételeinket. A legfontosabb az volt, hogy a kártyagyártás Magyarországon legyen. Nem akartuk, hogy ismét hónapokig kelljen várni a kártyára, mint a PADI-nál például. Meg aztán tudod, néha összekeverik a neveket, fényképeket, nyáron további hónapokat csúsznak, ismered biztos ezt a tortúrát. A másik feltétel a tananyag volt, ne kelljen nekem itt is másfél évet küzdenem anyagonként. Elértük, hogy most előzetes megkérdezésük nélkül én közlöm velük, hogy mit akarok lefordítani, amihez ők 30 napon belül kötelesek elküldeni a nyomdakész angol nyelvű anyagot. Ezután persze minden költség az enyém, a jogdíjat nyílván ők is elkérik, de legalább nem akadályozzák az ember munkáját. Egyet kötöttek ki, hogy az Open Water és az Open Water Instructor legyen az első fordítás. Egyszóval nem mi akartunk SSI központ lenni, az SSI Németország akarta, hogy mi csináljuk, de például a kártyagyártást nem akarták kiadni. Ez volt egyébként a legnehezebb, majdnem bele is bukott a dolog. Mi ragaszkodtunk hozzá, hiszen ettől lesz rugalmas a dolog, ők meg nem akartak engedni, végül azért csak megtaláltuk a középutat. Egy SSI oktató most megteheti azt, hogy hétközben az elméletet és a medencét leadja, hétvégén nyílt víz, pénteken délben elküldi az igényt interneten, majd aznap délután egy órakor besétál ide, elviszi magával a kártyát, és ha a tanuló levizsgázott, akár a víz alatt azonnal átadhatja neki. Na ez az, amit ma nem nagyon tud más rendszer nyújtani Magyarországon.


Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés