»» ««

Ellenséges virágállatok szervezett háborúja

Tudomány

Amikor levonul a dagály, a tengeri rózsák békésen és mozdulatlanul üldögélnek. Teljesen megváltozik a helyzet, amikor visszatér a dagály, mivel a polipok szomszédos kolóniái jól szervezett háborúba kezdenek egymás ellen.

A tengeri rózsák a csalánozók törzsének (Cnidaria) általában helyhez kötött képviselői. Egy kutatás szerint mindegyik telep egy-egy "hadsereg”, ahol a csapatok felderítőkre, harcosokra és az utánpótlásról gondoskodó szaporítókra oszlik. Az Anthopleura elegantissima tengeri rózsák nagy kolóniái a dagály által létrehozott halmokra tartanak igényt, s ezeket elszántan védelmezik.

Amint a dagály kezdi elborítani a telepeket, "felderítők” indulnak a határra, és elfoglalható üres területek után néznek. A "harcos” virágállatok - amelyek nagyobb termetűek és alaposan fel vannak fegyverezve csalánsejtekkel - adják a háttértámogatást: karjukat földuzzasztják és így csapkodják az ellenséget. Néha a frontvonaltól négy sorral hátrébbról is előrenyúlnak.

Eközben a telep központjában a gyengén fölfegyverzett tengeri rózsák a szaporodásra koncentrálnak, így biztosítva, hogy elegendő "csapat” legyen a kolónia fönntartásához. Ráadásul mindezt az összetett viselkedést úgy hangolják össze, hogy nincs közöttük egyetlen "agyas” példány se.

A hadban álló kolóniák olyan határzónákat alakítanak ki a két sereg között, amelyek helye évekig változatlan maradhat. Azok a tengeri rózsák, amelyek érintkezésbe kerülnek a másik telep katonáival, harcolni kezdenek: különleges tapogatókkal ütlegelik egymást, így maró csalánsejteket tapasztanak ellenségeikre.

A kutatást David Ayre, az ausztráliai Wollongong Egyetemről és Rick Grosberg, a davisi California Egyetem munkatársa vezette. Korábban a tengeri rózsák egyed-egyed elleni harcait tanulmányozták, de ez a vizsgálat az első, amikor két teljes kolónia küzdelmét figyelték meg.

A telepen betöltött rangok a jelek szerint az ellenséges csípésekből származó jelzések és a kolónia öröklött tulajdonságaitól függenek, mondják a kutatók. A különböző kolóniák eltérően reagálnak ugyanazokra a jelekre. Ez az oka annak, hogy a telepek különféleképpen szervezik csapataikat.

A kutatók az eredményeket az Animal Behaviour folyóiratban részletezték. 

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés