»» ««

Mérgezőek a Balti-tengerben élő halak?

Környezetvédelem

A Balti-tenger némely területéről származó halak szervezetében annyi vegyi anyag van, hogy nem hozhatók forgalomba az EU piacán - figyelmeztet a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet.

Egy tavaly készült tanulmány szerint az 1980-as évek vége és az 1990-es évek eleje között 31 kg poliklórozott bifenil került a Balti-tengerben élő halakba, amelyek aztán a mi tányérunkon landolnak.

Néhány halfajban a dioxin mennyisége meghaladja az EU-ban megengedett határértéket.

A svéd hatóságok már 1995-ben azt ajánlották a gyermekvállalás előtt álló nőknek, hogy lehetőleg ne fogyasszanak Balti-tengerből származó heringet és lazacot, mert túl nagy mennyiségben van bennük furán, dioxin és poliklórozott bifenilek.

A felmérés azt is kimutatta, hogy több halfaj, (mint például az atlanti lazac, a tőkehal, a rombuszhal) populációinak szaporodási gondjai vannak - nagy valószínűséggel a vegyi anyagok miatt. A balti-tengeri heringekből például ötvenszer több brómtartalmú égésgátló szert mutattak ki, mint az Atlanti-óceánban élőkből. Ezek az anyagok befolyásolják a hormonrendszer működését, és így a szaporodásra is hatással vannak.

De nem ők az egyetlen, vegyi anyagokkal nagymértékben szennyezett fajok. A polibrómozott bifenilek és a brómtartalmú égésgátló szerek 2-5-ször nagyobb mennyiségben vannak jelen a Balti-tengernél élő ragadozó madarakban (sirályokban, lummákban, rétisasokban), mint az Északi-tengernél vagy az Atlanti-óceánnál élő társaikban. További káros vegyi anyagokat, például magas fluortartalmú vegyületeket mutattak ki szintén nagy mennyiségben az itt élő delfinekben, és más hal- és madárfajokban.

A Balti-tenger különösen érzékeny a szennyezésekre, mivel csak keskeny összeköttetésben áll a szomszédos Atlanti-óceánnal. A vize így nem tud kicserélődni, a bekerült vegyi anyagok 25-30 évig is ott maradhatnak. A helyzetet az is rontja, hogy az alacsony vízhőmérséklet és a gyakori jégborítás nagyon lelassítja a vegyületek lebomlását.

A WWF szerint az EU jelenlegi vegyi anyag szabályozása nem elegendő a Balti-tenger törékeny ökoszisztémájának megőrzéséhez. Szigorúbb védelmet jelenthet azonban az új, vegyi anyagokat szabályozó jogszabály, a REACH, - amennyiben kellően szigorú lesz. Az irányelv kötelezné a gyártókat a vegyi anyagok egészségügyi és környezetvédelmi hatásainak alapos vizsgálatára. Emellett a gyártóknak környezetbarát anyagokkal kellene majd helyettesíteniük a legártalmasabb vegyi anyagokat - közöttük azokat, amelyek károsítják a tengeri fajok szaporodását és fejlődését. Amennyiben egy szigorú REACH lép életbe, lehetőség lesz, hogy megvédjék a Balti-tengert az ilyen ellenálló, az állatok szervezetébe beépülő vegyi anyagoktól.

"Ember által gyártott ártalmas vegyi anyagok nemcsak a tengerekben vannak jelen, a probléma Magyarországot is érinti. Nem véletlen, hogy egyre több, daganatos madarat figyelnek meg hazánkban, a városokban és vidéken egyaránt. Ráadásul ezek az anyagok nemcsak az állatokra, de ránk, emberekre is veszélyt jelentenek." - mondta Prommer Mátyás, a WWF Magyarország programvezetője. "A bevezetendő új szabályozás, a REACH, most egy ritkán adódó lehetőséget jelent egy egészségesebb jövőért - természetesen csak akkor, ha nem egy "legyengített" változatot fogadnak majd el az Európai Parlamentben. Új piacok nyílhatnak a biztonságosabb termékek előtt, és a fogyasztók növekvő bizalma is csak jó hír lehet majd a vegyipar számára." 

[ National Geographic ]

Kapcsolódó írások:
Mérgező cápák
Ambíciózus uniós tert a tengerekért


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés