»» ««

Szemtől szemben a bálnavadászatról

Környezetvédelem

A világ minden részén odafigyelnek a "tudományos" bálnavadászat eseményeire. Egy magyar aktivista úgy gondolta, mi is tehetünk valamit, és ellátogatott a budapesti japán nagykövetségre.

A Sea Shepherd hajója az egész szezonban jelen volt az Antarktisz térségében, és akadályozta a vadászatot, amiről elég sok híradás megjelent. Sokak számára úgy tűnhet, mi innen semmit sem tehetünk azért, hogy a helyzet megváltozzon. Ám én a Sea Shepherd alapítójának, Paul Watson kapitánynak január 25-én megjelent cikke (How Many More Whales Must Japan Kill to Find Out What They Already Know They Eat?) hatására elkeseredetten és felháborodottan mégis akartam valamilyen módon segíteni a "hivatalos" japán cetkutatóknak. Úgy gondoltam, a "Bálnák és delfinek" határozókönyv gazdag és hiteles információforrás a cetekről - én is 11 éve használom!

A kísérőlevél megírása a felháborodottság és a keserűség ösztönző erejével, mindössze csak néhány percet vett igénybe... 

A Valentin-nap évek óta ideális alkalom a környezetvédők számára: egy jelképes ajándék kíséretében felhívni az illetékes kormányok figyelmét a környezetkárosításra. E sémát alkalmazva február 14-én, 140 perces megbeszélésen voltam a japán követségen. Három japán diplomatával folytattam vitát a "tudományos célú" bálnavadászatról. Vendéglátóim korrekten, a diplomáciai etikett szerint fogadtak, azzal együtt, hogy kormányuk egyik legnagyobb ellenfelének képviseletében érkeztem.

Először csak öltözékemből (SEA SHEPHERD CREW pulóver) sejthették, de a két és fél órás beszélgetés során kifejtett határozott véleményem is bebizonyította, hogy álláspontom maximálisan egyezik a Sea Shepherd álláspontjával, és minden "hivatalos" magyarázatra azonnali, és logikus cáfolatot tudok adni. (Úgy vélem, a bálnavadászat nemzetközi megítéléséről és a hasonló szituációk kezelésére valamilyen szinten felkészítik a diplomatákat, de a 140 perc alatt többször rá tudtam világítani a magyarázataik ellentmondásaira. Mert más tudás az, amit az ember csak megtanul, és más az, amit szenvedéllyel tud!)

Természetesen magammal vittem a levelet angol és magyar változatban. A japán illetékeseknek tudniuk kell, hogy mi - akik szeretjük a bálnákat és delfineket - intelligens és értelmes emberek vagyunk, akik elutasítjuk a hamis magyarázkodásokat a "tudományos" bálnavadászatról. Továbbá felhívtam a figyelmet arra, hogy a bálnák és delfinek szervezete telített mérgező nehézfémekkel. Már kis mennyiségű bálna- vagy delfinhús fogyasztása is különböző daganatos megbetegedést okoz az emberi szervezetben. Így nem csak az intelligens bálnák lemészárlása ellen, hanem a japán lakosság egészségének indokolatlan veszélyeztetése ellen is tiltakozunk.

Javasoltam az egészségre káros bálnahús helyett alternatívaként más táplálékforrást, valamint munkalehetőségeket az eddig bálnavadászatból élők számára, melyek jelentős gazdasági bevételhez juttathatják Japánt. Ilyen például a búvárok körében is közkedvelt delfin - vagy bálnanéző túrák szervezése. Ezáltal a világ számtalan állampolgárának pozitív irányba változna a Japánról alkotott véleménye -azoké, akik nem fogadják el a bálnavadászat tényét, semmilyen indokkal.

Bízom benne, hogy a Tanácsos Úr megteszi hivatalos jelentését a kormánynak a megbeszélésről, valamint levelem angol változata és az ajándék könyv diplomáciai úton eljut a címzetthez, a japán halászati miniszter úrhoz!

Kristóf Veronika / Sea Shepherd aktivista

Kapcsolódó írások:
Újabb összecsapások a bálnavadászat frontján
Búvárok mentettek bálnát
Virtuális tüntetés a bálnák védelmében


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés