»» ««

3D szoftverrel fedezik fel a hajóroncsokat

Tudomány

Egy új, számítógéppel támogatott háromdimenziós szeizmikus technológia segítségével részletesen feltérképezhetőek lesznek az évszázados hajóroncsok.

A madárszerű hangokról elnevezett GeoChirp 3-D progam képes háromdimenziós képet készíteni a tengerfenéken nyugvó objektumokról, többek között hajóroncsokról is. A Chirp egy szeizmikus rendszer, mely hanghullámokkal bombázza a tengerfeneket és leméri azok visszaverődését az egyes objektumokról és különböző üledékrétegekről.

A hagyományos kétdimenziós, a tengerfeneket felszeletelő módszerrel ellentétben a Chirp információkockát hoz létre. A feldolgozott adatok így tökéletes háromdimenziós képet kapnak. Az olajipar már évtizedek óta alkalmaz egy hasonló, háromdimenziós szeizmikus rendszert, hogy feltérképezzék a még kiaknázatlan hidrokarbon állományokat. Az iparban a kevésbé részletes felbontás jól megállja a helyét. Ám a hajóroncsoknál sokkal jobb felbontásra van szükség - mondja Justin Dix geoarcheológus és geofizikus.

A régészet egzakt tudomány, így az olajkutatókkal ellentétben a régészek tudni akarják, mi van két üledékréteg között, ráadásul centiméteres pontossággal. Jelenleg Dix és más kutatók azon dolgoznak, hogy a készülékkel felkutassák a Legyőzhetetlen nevű, 18. századi angol hajót. A roncs, mely jelenleg részben betemetve hever Anglia déli partjainál, már 1980 óta a tudomány érdeklődésének középpontjában áll.

A hajóroncsok ideális jelöltjei a rendszer tesztelésének, mivel a fából készült hajótestek nagyon erős szeizmikus jelzéseket küldenek vissza. Az új technológia elsődleges célja ezen leletek védelme. Ugyanis a hajóroncsokat nem lehet felhozni és kiállítani múzeumokban, így a kutatók a technológiával olyan részletességgel figyelhetik meg a tengerben nyugvó maradványokat, mintha a helyszínen lennének.

A Legyőzhetetlennél a 3D-s modelleket odaadják majd a búvárcsapatnak, hogy a búvárok pontosan tudják, hol is kell keresni, és jelenlétükkel minél kevesebb kárt okozzanak a roncsban. A technológia az újabb roncsok felfedezésére nem lenne alkalmas, mivel nagyobb területek feltérképezésére nem alkalmas. A Chirp főleg akkor kiváló eszköz, ha a kutatók nagyjából tudják, mit és hol keresnek. Dix azt reméli, hogy a rendszerrel legközelebb Norvégiában megvizsgálhatnak egy közel 1000 éves viking roncsot.

[ Delta / Livescience ]

Kapcsolódó írás: A közelmúlt néhány roncsfelfedezése


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés