»» ««

Partra vetve télvíz idején

A búvárkodásról

Január van, a szezon vége óta porosodó búvárfelszerelésekre hetek óta rá sem néztél... A tél nem a búvárok ideje, mondják néhányan. Ne hallgass rájuk!

Ez az időszak sem kell, hogy unalmasan teljen el. Amikor a lehetőségeket számba vesszük, először természetesen a merülésekre érdemes koncentrálni. Bár sokan nem utaznak télen, én azért megfontolnám a lehetőséget. Például Tunéziába szinte nevetséges áron lehet utazni, a felszíni és vízhőmérséklet áprilisi Adriát idéz, amit a hidegálló búvárok már könnyen bevállalhatnak. A búvárközpontok pedig ebben az időszakban is működnek, tehát egy olcsó nyaralást egybe lehet kötni 1-2 merüléssel. Egyiptom kicsit drágább, de az árai így is rendkívül kedvezőek. 20 fokos vízben merülni, vagy idehaza nézni a hóesést – ez a két alternatíva nincs egy súlycsoportban. Sehol nincs zsúfoltság, és ha netán a hűvösebb víz miatt kevesebb merülést vállalsz be, legalább van időd megnézni Luxort és a piramisokat, ami nyáron mindig kimaradt. Szintén szóba jöhet a Kanári-szigetek vagy Madeira, nyárias időjárás és 17-20 fokos víz vár a búvárokra. A számos egzotikus déltengeri merülőhelyről szót sem ejtek, hiszen az ide való utazás többségünk számára pusztán anyagi kérdés.

Ám nem csak meleg vizekben lehet gondolkodni. Pár bázis még most is nyitva tart az Adrián, de el lehet menni az amúgy is hideg osztrák tavakhoz. Ezek a túrák jó alkalmat jelentenek egy szárazruhás tanfolyamhoz. A továbbképzés mindig hasznos, és ki tudja, talán meglátod a szépséget a fagyos kalandokban. A bátrabbak pedig kacérkodhatnak a jég alá merülés gondolatával, aminek szintén itt a szezonja. Arra viszont ügyelj, hogy erre csak akkor vállalkozz, ha megvan a kellő rutinod, és olyan társaid vannak, akik értenek hozzá, betartják a biztonsági előírásokat. Ne feledd, ez zárttéri merülésnek számít! A továbbképzésre visszatérve, el lehet végezni mondjuk egy nitrox kurzus elméleti részét, vagy a felszerelés-specialitást. (Apropó, felszerelés: ha netán nem merülsz, ideje szervizbe vinni a cuccodat.)

Ha nem akarod, hogy teljesen berozsdásodjanak a rég tanultak, nem nehéz uszodázási lehetőséget találni. Hétközben este általában az Újhegyi, hétvégén pedig időnként a Malév uszodában bukkannak fel búvárok. Gondolom te sem egy korallkertben gyakorlod a maszklevételt, itt viszont más dolgod sincs, mint ismételni a régi feladatokat. Néha a medencében nagy a zsúfoltság, de feltűnhetnek ismerős arcok, sőt, régen kinézett felszerelést is kölcsönkérhetsz egy fordulóra, tesztelni. Amire érdemes ügyelni, főleg az Újhegyiben tett látogatás alkalmával: a fület alaposan kell kiöblíteni merülés után, mert érzékenyeknek begyulladhat a medence vizétől. Tehát ilyen gyakorlásra lehetőség szerint ne utazás előtt pár nappal menj el, mert meghiúsulhat a merülésed a túrán.

A tudásodat egyébként nem csak tanfolyamokon bővítheted. Érdemes olvasni a szakirodalmat, de az útibeszámolók is kedvet csinálhatnak egy-egy túrához. Szintén lehetőség van arra, hogy a víz alatti fotós tudományodat azzal fejleszd, hogy a felszínen gyakorolsz. A szakkönyvekben olvasott szakmai titkok jelentős részét alkalmazhatod bárhol, és ha jobban fotózol a felszínen, többet tudsz a képek komponálásáról, nagyobb gyakorlatod lesz a géped használatában, akkor az bizony a víz alatti képeiden is meg fog látszani.

Amit pedig az összes fenti program mellett megtehetsz, az a rendszeres mozgás. Ha nem vagy elég fitt, a nyári merüléseket sem fogod igazán élvezni, és az a heti 2-3 alkalom sportolás tényleg sokat segíthet. Ha terembe jársz, a súlyzózást érdemes kiegészíteni tornával, biciklizéssel, futógéppel vagy úszással is. Persze bármit is választasz, a fokozatosságra érdemes ügyelni, nehogy éppen edzés közben sérülj meg. Hiszen a cél mégiscsak az, hogy mire jön a nyár, készen állj belevetni magad az igazi búvárszezonba.

GR


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés