»» ««

Drámaian hat a globális klímaváltozás a vándorló fajokra

Környezetvédelem

A klímaváltozás számos állat kihalásához vezethet, többek között a vándormadarakéhoz - mutatta ki a brit kormány egyik tanulmánya.

Az olvadó jég, az egyre terjedő sivatagok és a melegedő óceánok hatása a teknősök nemére az egyik legnagyobb veszély, melyet a kutatók megfigyeltek.

A tanulmányt a Skóciában tartott EU-konferencián ismertették. A konferencia témája a természet konzerválása. Az eddigi tények alapján annyi már biztos, hogy a melegedés megváltoztatta jó néhány madár és egyéb állatfaj vándorlási útvonalát. A skót Aviemore-ben tartott találkozón az egyik fő téma annak megvitatása volt, hogy a természetnek hogyan lehetne segíteni adaptálódni a globális melegedéshez.

A kutatók már jelentős változásokat figyeltek meg a madarak, halak és teknősök vándorlási mintáiban, melyek nyilvánvalóan a melegedés hatására kiváltott változások. Egyes fajok, melyek általában a déli országokba vándoroltak - mint a nemes kócsag és az álcserepes teknős - egyre nagyobb számban tűnnek fel a brit partoknál. A gázlómadarak - mint a gyűrűs lile - a telet Anglia keleti részén töltik, a nyugati helyett, a csilcsalp füzike pedig egész évben a kontinensen marad, ahelyett, hogy délre menne. 

Az emelkedő tengerszint elpusztítja a tengeri teknősök tojásrakó helyeit, például a Karib-térségben a teknősök által használt partok mintegy harmada tűnt el az évszázad során. A melegebb tengerek miatt egyes teknősfajok nem tudnak nemet váltani, így a populációk főleg nőstényekből állnak, mely kihatással van a szaporodásra.

Számos faj képes adaptálódni az új körülményekhez úgy, hogy tovább tolják ki vándorlásukat a pólusok felé. A tanulmány azonban figyelmeztet arra, hogy ezen opció nem minden állat számára elérhető, hiszen a jegesmedvék és fókák élőhelye nagyon gyorsan tűnik el az olvadó sarki jéggel. Még az apróbb változások a tenger hőmérsékletében is drámai hatással lehetnek az élővilágra, mivel az apró planktonok gyors számcsökkenése nem tesz jót a táplálékláncnak. Ennek oka lehet a jelenleg is megfigyelhető, drasztikus csökkenés néhány skót tengeri madár sikertelen költésében, mivel egyre kevesebb azon halak száma, mely ezen időszak alatt a madaraknak a táplálékot szolgáltatja.

Humphrey Crick kutató szerint a változó éghajlat már most is jelentős hatással van a vándorló fajokra. A Szaharát átszelő fecskéktől kezdve, a déli tengerek albatroszaiig. Ám a tanulmány kimutatja, hogy a helyzet még rosszabb, mint gondolták. A természetnek mindig is adaptálódnia kellett a változó klímákhoz. Tulajdonképpen ez azon egyik fő folyamat, mely az evolúció mögött is meghúzódik, és a földi élet hihetetlen változatosságát létrehozta.

A kutatók azonban attól félnek, hogy a jelenlegi változások túlságosan is gyorsak a fajok számára ahhoz, hogy azok újabb túlélési stratégiákat dolgozzanak ki. Lehetőségeik jelentősen megcsappantak az ökoszisztémák gyors változásával, főleg a nedves területek kiszáradásával, az erdők eltűnésével és a tengerpartok emberi betelepüléseivel. Így ha létező élőhelyeiket ilyen mértékben érinti a globális változás, akkor egyszerűen nincs hová menniük. 

A tanulmány nagyon fontos üzenetet közvetít a természetvédők felé. Arra ösztönzi ugyanis őket, hogy még több "biológiai folyosót" hozzanak létre, hogy szélesítsék azon lehetőségeket, melyek segítik a vándorló fajok adaptálódását. Az egész konzervációs folyamatot radikálisan meg kell változtatni a tanulmány szerint, mivel így még a legvédettebb területek fajai is éhenhalással néznek szembe, ha egyszerűen nem lesz hová menniük.

[ delta/BBC ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés