»» ««

Kaland a mélyben

Egyéb
2/3. oldal

Krimik a mélységben

Night MovesSzámos olyan film is létezett, ahol a búvárkodás inkább mellékszál volt. Most a bűnügyi történetek közül emelek ki néhányat, a teljesség igénye nélkül. A Lady in Cement 1968-ból jó példa arra, hogy akkortájt már a krimikbe is be tudták illeszteni a búvárkodást. Ennek a filmnek az elején a magándetektívet kellemetlen meglepetés éri, amikor egy nőt holttestére bukkan a víz alatt. A főszerepben nem más, mint Frank Sinatra nyomoz, és a csodálatos Raquel Welch is feltűnik az oldalán.

Néha az indokom egy film említésére mindösszesen annyi, hogy valamikor, valahol láttam ezeket, mint például a Night Moves-t 1975-ből. Gene Hackman, Jennifer Warren és Melanie Griffith voltak a főszereplői ennek a nem különösebben érdekes kriminek. A búvárkodás is csak rövidke epizód, de az a jelenet mindenképpen emlékezetes, amikor a felszínre emelkedő hősnőt egy repülővel gázolják el...

Charlie exangyala, Farrah Fawcett 1979-ben a Sunburn című film kedvéért merült alá, ám egy gonosz búvár támadásának következtében majdnem tragédiával végződött a víz alatti kaland - persze csak a filmben. A film nem vált klasszikussá, az a kép viszont máig az interneten kereső Farrah Fawcett-rajongók kedvence, amikor a színésznő fürdőruhaszerű búvárrucijában pózol.

Az Escape to Athena (Műgyűjtők és kalandorok előnyben) 1979-es film. A második világháború végén játszódó történetben ötvözni próbálták a háborús- és a kalandfilmek elemeit, bár szerintem inkább az utóbbi kategóriába lehet besorolni. Telly Savalas, Roger Moore, Elliot Gould, David Niven kapták a főbb szerepeket, a víz alatt viszont Stefanie Powersnek akad dolga, még néhány német békaemberrel is meg kell küzdenie.

Escape to AthenaAkad egy tévéfilm szintén 1979-ből, aminél a forgalmazó kétségbeesésében azt a megoldást választotta, hogy mindenütt más címen adták ki. Így lett belőle The Fantastic Seven, Stunt Seven, Steel Glory, stb. (Nálunk A hét merész kaszkadőr néven adták le.) A sztori szerint egy elrabolt színésznőt rabol vissza az alkalmi kommandó, akik a víz alatt jutnak el észrevétlenül az ellenséghez. A főszerepekben Christopher Connelly, Morgan Brittany, Christopher Lloyd verekszik, fut és búvárkodik.

A film készítői talán az 1968-as Daring Game című filmből is merítettek, ahol Lloyd Bridges, a filmtörténet elsőszámú búvára egy bátor csapat élén indul hasonló mentőakcióra. A rendező egyébként a magyar származású Benedek László volt, akinek nem ez volt az egyetlen vízhez kötődő alkotása. A kilencvenes évek közepén pedig a Lifeline (Emberrablók) főszerepét alaktó Lorraine Bracco merül többször is a filmben, mint eltűnt lányárt aggódó tengerbiológus. A szereplők között feltűnik a Nagy kékségből ismert Jean-Marc Barr.

Az emberrablásoknál maradva, az 1984-es Bimini Code valami oknál fogva több külföldi filmrajongó legrosszabb film-listáján megtalálható. A főszereplő két hölgy a Bermuda-háromszögben vállalkozik arra, hogy kiszabadítson egy gyereket, és közben sokat búvárkodnak - ráadásul bikiniben. Ám azért túl sok szót nem érdemes vesztegetni erre a "mesterműre"; talán elég annyi, hogy a főgonosz neve Madame X. Rémisztő.

Black WidowA Black Widow (Fekete özvegy) egyike viszont a legkellemesebb krimiknek a nyolcvanas évekből, egészen pontosan 1987-ből. Rendezője Bob Rafelson, a két főszereplő pedig Debra Winger és Theresa Russell. Az egymással különös fogócskát űző FBI-ügynök és bűnöző történetének érdekes epizódja, amikor az együtt búvárkodó hölgyek közül az ügynöknek egyszer csak elfogy a levegője, és amikor már reménytelennek látszik a helyzet, éppen az általa üldözött társa segít neki. Hogy megérte-e, az a film végére derül ki - érdemes megnézni.

A hollandok egy sötét hangulatú thrillerrel gazdagították a búvárfilmek sorát. Az Amsterdamned 1988-ban került a mozikba, a történet szerint egy olyan sorozatgyilkos nyomába szegődik a rendőrség, aki a víz alól ragadja el áldozatait. Ám a bűnüldözők eleinte tehetetlenek a zavaros csatornákban elrejtőző rémmel szemben, és csak számos fordulat után derül ki az igazság.

Az 1989-es Vanille Fraise a francia filmeket képviseli ebben az összeállításban. Műfaja szerint vígjáték, szerintem azonban kissé morbid ötlet volt a franciáktól ezt a filmet leforgatni. Főszereplője, Sabine Azema egy visszavonult titkosügynök, akit újra aktiválnak, míg mit sem sejtő férje (Pierre Arditi) megőrül a féltékenységtől. Az ügynökök feladata egy fegyverszállító hajó felrobbantása külföldön, amit végre is hajtanak, ám el is kapják őket. Nos, a Rainbow Warrior elsüllyesztése után pár évvel ez a film nem biztos, hogy minden nézőt felhőtlen kacajra ingerelt.

A németeket sem szeretném kihagyni a felsorolásból, ezért említem meg az Einladung zum Mord című filmet 2000-ből. A felhőtlen nyaralásán búvárkodni tanuló főhősnőt egy hajóroncsban akarja megölni a felbérelt oktató, ám a talpraesett lány annak ellenére a felszínre jut, hogy minden ellene szól. Ám az igazi hajsza még csak ezután kezdődik...

ThunderballTalán erőltetettnek tűnik, de a James Bond-filmeket is a krimik kategóriájába sorolom. Az angol szuperügynök elég gyakran búvárkodik, de néhány filmet mindenképpen érdemes kiemelni. Az 1981-es For Your Eyes Only (Szigorúan bizalmas), ahol Roger Moore a 007-es ügynök, számos víz alatti jelenettel büszkélkedhet. Kár, hogy ezek közül többet a felszínen forgattak, nem pedig a szokásos módon, medencében felvett közelképekkel mutatták a főszereplők (Moore mellett Carole Bouquet) arcát. Az 1967-es Thunderball (Tűzgolyó) idején még Sean Connery volt James Bond, partnereként ebben a filmben Claudine Auger tündökölt. Ez az epizód egy azóta is páratlan víz alatti csatával végződik, a vörös és fekete ruhás búvárok küzdelme nagy kaszkadőrbravúr lehetett annak idején. Ezt a történetet 1983-ban nem hivatalos James Bond-filmként újra feldolgozták, Never Say Never Again (Soha ne mondd, hogy soha) címen, kicsit átírva a forgatókönyvet. Bár e film kedvéért Connery még egyszer vállalta Bond szerepét, rajta kívül is nagy nevek vettek részt a munkában, többek között a rendező, Irwin Kershner (A birodalom visszavág), valamint Klaus Maria Brandauer (Mephisto, Redl ezredes), Kim Basinger és Max von Sydow. Bár elmaradt a nagy víz alatti összharc, búvárjelenetekben bővelkedik a film, ami sokak szerint -többek között a Thunderball mellett- az egyik legjobb James Bond-film. Az említetteken kívül akadnak még víz alatti jelenetek például a The Spy Who Loved Me (A kém, aki szeretett engem,1977), az Octopussy (Polipka, 1983), a Licence to Kill (A magányos ügynök, 1989) vagy a Tomorrow Never Dies (A holnap markában, 1997) című epizódokban is.


Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. elche 2012 júl 21. 19:46  
Időutazásban már 2006-ben sem voltam jó.:)
 3. Jules 2012 júl 21. 14:47  
Hiányoltam (vagy figyelmetlenül olvastam):
Sanctum (2011) - IMDb
The Cave (2005) - IMDb
és persze a felejthetetlen klasszikust :-)) :
Closed Spaces on Vimeo

Persze a 2006 utáni filmek kihagyása megbocsátható :-D
 2. elche 2012 júl 21. 14:06  
Koszonom a kiegeszitest! A nagy keksegnek es meg ket apneas filmnek kulon cikket szenteltem par eve, mert valoban megerdemlik a figyelmet. A masik ketto kozul csak a Kek tenger, feher halal cimet ismertem, de latni nem lattam azt se. Egyszer talan raszanom magam arra is, hogy a buvartema tv-s megjeleneset osszegezzem, mert rengeteg sorozatnak volt ilyen epizodja, pl Charlie angyalai, stb.
 1. osember 2012 júl 21. 13:09  
"Mindenesetre érdemes néhány filmre felhívni a figyelmet, a cikk további részében pedig azok a filmek kerülnek terítékre, ahol a búvárkodás nem víz alatti kincskeresés kapcsán kapott szerepet."

Nagy kék országút
Kék tenger, fehér halál
A nagy kékség

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés