»» ««

Különleges delfinkeverék született

Tudomány

A Hawaii Tengeri Park Kekaimalu névre hallgató delfinkeveréke egészséges borjúnak adott életet.

A mama egy hamis gyilkos bálnának is nevezett, ám tudományosan kis kardszárnyú delfin névvel illetett nőstény és egy palackorrú delfin hím utódja. Az új borjú háromnegyed részben palackorrú, egynegyed részben kis kardszárnyú.

Kekaimalu, akinek neve azt jelenti, "a békés óceánból" származó, 19 éves. Születése nagy meglepetés volt a tengeri parkban, hiszen egy több mint négy méteres, 900 kilogrammos kis kardszárnyú delfin (Pseudorca crassidens), és egy 1,8 méteres, 180 kilós palackorrú nászából született. Korábban kutatók úgy vélték, a két delfincsaládnak nem lehet életképes utódja. Kekaimalu egyébként több mint háromméter hosszú és közel 350 kiló.

Kekaimalu élete során harmadszorra ellett. Az egyik borja kilenc évig élt, a másik viszont néhány nappal születése után elpusztult. A mostani borjú december 23-án született, a park igazgatósága azonban mostanáig várt a hír bejelentésével.

A kicsi érdekes keveréke a fekete kis kardszárnyúaknak és a teljes egészében szürke palackorrúaknak. A palackorrú delfinborjakhoz képest óriási termetű, már négy hónaposan akkora, mint egy palackorrú egyévesen. A kis borjú még anyatejen él.

A kis kardszárnyú delfin (Pseudorca crassidens) genetikailag nem áll közel a gyilkos bálnának is nevezett kardszárnyú delfinhez, de koponyájának szinte azonos az alakja, innen kapta a nevét. A kis kardszárnyúak nagyjából öt méter hosszúak, teljesen feketék, fejük lekerekített. A nyílt vizek lakói, és pelágikus halakkal és kalmárokkal táplálkoznak. A valódi kardszárnyú delfinhez hasonlóan kedvelik az emlősöket, és látták, amint ámbrás cetekre (Physeter macrocephalus) és hosszúszárnyú bálnák (Megaptera novaeangliae) borjaira vadásztak. A valódi kardszárnyú delfinhez hasonlóan a kis kardszárnyúak is rendkívül társas hajlamúak, 800-as csoportjaikról is beszámoltak.

A palackorrú delfin (Tursiops truncatus) a delfinek "alaptípusa", a legtöbb embernek a delfin szóról ez az állat jut eszébe. A kis kardszárnyú és a palackorrú is a delfinfélék közé tartozik, de azon belül különböző családokba. Vadon is megfigyelték már keverékeiket, fogságban azonban csak az említett Kekaimalu-ról tudunk.

Angolul egyébként a keveréket wholpin-nak nevezik a (killer) whale (gyilkos bálna) és a dolphin (delfin) szavak összevonásából. 

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés