»» ««

Egyiptomi képeslap - kicsit másképp

Vörös-tenger
1/3. oldal

Irigykedő barátok üzennek ránk: már megint Egyiptomban vagytok?...

Így alakult -pontosabban így alakították vendéglátóink a hurghadai Deep Dreams magyar búvárbázisról. A reptéren megcsap a meleg és az orosz nyelv kakofóniája, az utcák hangosak a minibuszok dudálásától. "Don´t forget, we are in Egypt..."

Ez a mondat - jelentése: ne feledd, Egyiptomban vagyunk! - szinte kísérőnkké vált a kinn töltött egy hét alatt. Nagyon különleges lehetőséget kaptunk, amikor a Deep Dreams bázis tulajdonosa, Benz Gaby meginvitált minket, hogy töltsünk el egy hetet Hurghadán, élvezve a vendéglátásukat mind a felszínen, mind a víz alatt. Különleges lehetőség volt, és itt nem csak arra gondolunk, hogy a bázison dolgozók mindenben segítségünkre voltak, és remek merüléseket köszönhettünk nekik, amiket ráadásul a saját tempónkban, senki által nem űzve hajthattunk végre.
Az igazi újdonságot az jelentette, hogy tényleg beleláthattunk abba, milyen viszonyok között működik Egyiptomban egy búvárbázis. Megismertük a munkának azt a turista által nem látható részét, ami tud idegtépő, tragikus és komikus lenni - és amikor mindez egyszerre bekövetkezett, Zozó csak ránk nézett, és a bevezetőben idézett mondattal indokolt meg mindent. Egy idő után elég volt annyit mondania: "don´t forget...", és mi folytattuk: we are in Egypt!

Zozóval (becsületes nevén Bárdos Zoltán) a reptéren találkoztunk először, magassága miatt már az elejétől fogva felnéztünk rá. A Deep Dreams bázis helyi főnökeként a maga sajátos stílusában intézte az ügyeket, vette fel a késő esti órákban is 1-2 percenként csörgő telefont, kezelte az időnként teljesen váratlanul megváltozó másnapi programot. Napközben pedig ügyelnie kellett arra, hogy a hajón minden rendben legyen.
Mi a december eleji totális holtszezonban nem találkoztunk már azzal a hajtással, ami a nyári hónapokra jellemző: akkor búvárcsoportok, tanfolyamok, intrómerülések színesítik a búvárvezetők életét. A víz alatt mindez fizikai munka, a felszínen viszont mentálhigiénés szakembert kívánna, amikor egy ijedős feleséget kell próbamerülésre vinni, vagy a bevállalós búvárokkal kell megértetni, miért vannak szabályok, és azokat miért kell betartani.
De különös fordulatokban ottlétünk alatt sem volt hiány, amit mind-mind kezelnie kell a személyzetnek. Hétvége és munkaszüneti nap nélkül kell dolgozni, még a betegség sem lehet indok, ha merülni kell a vendéggel - ráadásul a rettentően nyomott hurghadai árak miatt nem a búvárkodásból gazdagszik meg senki. Így belelátva nem tűnt feltétlenül leányálomnak a kinn dolgozó búvárok élete; a tapasztaltabbak szerint három hónap az az idő, amit egyfolytában le lehet húzni, utána kell a szünet.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés