»» ««

Az ember rosszabb, mint a cunami

Környezetvédelem

A kutatások szerint az emberi tevékenység sokkal nagyobb károkat okozott az indonéziai Aceh tartományban, mint a szökőár.

A Current Biology magazinban publikált eredmények szerint a folyamatos károkozás a tavalyi pusztító katasztrófánál sokkal inkább észrevehető nyomot hagyott a zátonyokon. Az ausztrál James Cook University (JCU) kutatói és indonéz munkatársaik szerint a szökőárt kiváltó földrengés epicentrumához legközelebb eső területeken a szökőár meglepően kevés kárt okozott. Ezzel szemben a dinamitos és ciános halászat által érintett zátonyokon, illetve ahol a szennyvíz a vízbe került, a korábban életteli koralltelepek most temetőkre hasonlítanak.

"A szökőárhoz kapcsolódó pusztulás elsősorban azokon a nagyobb telepeken volt megfigyelhető, amelyeket a homokos aljzat a szökőár után szinte teljesen betemetett", mondta el Andrew Baird, a JCU egyik kutatója, de hozzátette, "az emberi tevékenység által érintett részeken alig találni élő telepet, és egybefüggő algaréteg látható a színes korallok helyett."

A csoport három hónappal a szökőár után, pár hét alatt közel 200 kilométeres partszakaszt vizsgált át. Baird szerint a területen levő 49 korallzátonyokon a károk 80 százalékáért az emberek a felelősek, a szökőár maximum 5-10 százaléknyi pusztítást okozhatott. Mint elmondta, a szökőár például nagyobb koralldarabokat törhetett le, ám az üledék miatti pusztulástól eltekintve a korallzátonyok érzékeny életközösségét tekintve nem történt nagyobb változás.

"2003-ban már jártam itt és nem láttam nagyobb változásokat, noha a szökőár ezeken a területeken akár 10 méteres is lehetett", mondta el Andrew Baird. "Megdöbbenve láttam hogy ezek a törékeny kolóniák még mindig ott vannak." Véleménye szerint volna esély a többi zátony regenerálódására is, ha az emberi behatást a minimálisra lehetne csökkenteni. Arról is beszélt, hogy a kutatók szerint semmi nem támasztja alá azt a vélekedést, hogy az egészséges korallzátonyok védelmet tudnának nyújtani a szökőárral szemben: "Mindegy, hogy épp korallzátony van ott, vagy semmi sem, ha egy igazán nagy szökőár jön, bajban leszel."

[ CDNN ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés