»» ««

Japán bálnavadászat az Antarktisz térségében

Környezetvédelem

2005. november 8-án a japán bálnavadász flotta elindult, hogy teljesítse az ez évi bálnavadászati tervet, és az Antarktisz térségében - évtizedek óta nemzetközi bálnavédelmi parknak nyilvánított területen! - tudományos kutatásra hivatkozva elpusztítson közel 1000 bálnát.

A legtöbb bálnafaj a sok száz éves, kontrollálatlan bálnavadászat következtében a kihalás szélére került. A csukabálna még nem szerepel a különösen veszélyeztetett fajok listáján az IWC-nél (Nemzetközi Bálnavédelmi Tanács) így közülük ebben a vadászati szezonban 935 példányt akarnak megölni. Ezen kívül a különösen veszélyeztetett fajok közül a hosszúszárnyú bálna és a közönséges barázdásbálna populációra is tudományos bálnavadászati kvótát állapítottak meg! A tudományos kutatáshoz ma már nem kellene meghalnia egyetlen bálnának sem, azonban drága bálnahús valóban csak elpusztított bálnából értékesíthető...

Akiknek a búvárkodás szenvedély, vagy életforma – megértik, milyen következményekkel jár, ha a Földünk legnagyobb élőlényeiből 975 példányt adott térségben elpusztítanak. A bálnák a tápláléklánc csúcsán állnak, elpusztításukkal felborul az ökoszisztéma: elszaporodnak a planktonok, krillek, és halak; nem jut elég éltető oxigén az óceán vizébe, helyette felhalmozódnak a mérgező gázok… Akik eddig nem jutottak el Ausztrália hírességéhez, talán azok már nem láthatják a Nagy Korall-zátony csodálatos élővilágát, és lehet, a jövőben nem lesz érdemes elutazni Balira, a Maldív-szigetekre vagy a Seychelles-szigetekre búvárkodni?! Illetve utazhatunk, de tudományos prognózisok szerint alig láthatunk majd többet a víz alatt, mint egy hazai bányatóban...
Cetek nélkül néhány évtized alatt elpusztulnak az óceánok. De a visszafordíthatatlan folyamat - betegségek és időjárási katasztrófák ’képében’ - a ma emberét is sújtja. Az ökológiai katasztrófát az ózonrétek elvékonyodásán keresztül a globális felmelegedés fokozódása követi. És ez hat a saját egészségünkre is! Az ózonréteg elvékonyodása súlyos bőrbetegségeket okoz, ezt – sajnos szó szerint - mindenki a saját bőrén fogja érezni, éljen akár Ausztráliában, Kanadában, vagy Magyarországon. A globális felmelegedés hatásairól egyre gyakrabban hallhatunk extrém időjárás kapcsán.

A Sea Shepherd (www.seashepherd.org) környezetvédelmi szervezet hajója, a Farley Mowat, aktivistákkal a fedélzetén jelenleg a térségbe tart. Három, Zodiac típusú gumicsónakjukkal fogják akadályozni a könyörtelen mészárlást. A legénység - az elhivatott aktivistákkal - nem fog demonstrálni az Antarktisz térségében - ők fel fogják kutatni a bálnavadász hajókat, és a bálnák és a szigonyágyúk közé vezetik gumicsónakjukat a jeges óceánon! Innentől ez már nem ’állatmészárlás a tudomány égisze alatt’, hanem gyilkossági kísérlet, amit a japán kormány nem engedhet meg.

A Sea Shepherd hajója nem visz fegyvereket a térségbe, az ő fegyverük a média nyilvánossága és a személyes elhivatottságuk, amely a 28 év alatt a világ egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szervezetévé tette őket.
Ez év szeptemberében, a felkészülési időszakban 23 napot a hajón töltöttem. Személyesen győződtem meg róla, hogy a non profit szervezet minden beérkezett támogatást a tengeri emlősök védelmére fordít. Láttam, milyen állapotban volt ez az 50 éves hajó a tavaszi fókakampány után, és átéltem, hogy a személyzet milyen áldozatos munkával újította és készítette fel erre, az embert és hajót próbáló kampányra. A Sea Shepherd munkatársai és aktivistái azt teszik, amit a lelkiismeretük diktál – ez esetben – az Antarktisz térségének bálnapopulációjáért. Munkájukat a sarkvidéki időjárás csak nehezíteni tudja, megakadályozni nem.

A tengeri élővilág iránt felelősséget érző olvasók nevében őszintén hiszem, hogy Paul Watson Kapitány, és Alex Cornelissen első tiszt csapata sikeresen meg tudja akadályozni a bálnák meggyilkolását!

Üzenjünk a jövő nemzedékének, hiszen kizárólag együtt menthetjük meg számukra a tengeri élővilágot! ...Hiszen a Föld nem a mi nemzedékünké, azt csak kölcsönkaptuk unokáinktól... Ugye mindannyiunk számára ismerős megállapítás? De ma is ugyanannyira igaz, mint amikor először kimondták. Látogassatok el a Sea Shepherd
http://www.seashepherd.org/whales/whales_time_capsule.html
oldalára, tapasztaljátok meg a nemzetközi összefogás erejét!


Kristóf Veronika / Sea Shepherd aktivista


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés