»» ««

Vörös fénnyel vadászik a mélytengeri ragadozó

Tudomány

Amerikai kutatók olyan mélytengeri fajt fedeztek fel, mely vörös fénnyel izzó csápjait használja csaliként a halak becserkészésére. A faj, melynek még nem adtak nevet az Erenna nemzetséghez tartozik, mely azon állatcsoportnak tagja, amely a korallokat és medúzákat öleli fel.

A kutatókat az lepte meg, hogy a kreatúra vörös fényt használ, melyről úgy tudjuk, csak rövid távolságból látható. A kutatók szerint az állat így egy bizonyos garnélafajtát imitál, mely szintén vörös fényben izzik.

Steven Haddock a Monterey Bay Akvárium Kutatóintézetének szakértője szerint, az érintett garnélarákok legeléskor fluoreszkáló anyagot is elfogyasztanak, amely továbbra is vörösen izzik testükben. Kék fényű környezetben ezért a rákok is vörösen fluoreszkálnak. A halak pedig látják ezt a fényt, mellyel könnyebben vadásznak. Ha pedig a halak a vörös fényt követve képesek vadászni, akkor igen okos evolúciós stratégiának számít a halakra vadászó ragadozóktól, ha kihasználják ezt a fényt, és a halakat csalják tőrbe.

Egyes mélytengeri halak egyfajta éjszakai látással rendelkeznek - mondja Casey Dunn. Ezek a halak a kutatók szerint a vörös fény után kutathatnak. Amint egy hal meglátja az újonnan felfedezett faj vörösen tekergő csápjait, azonnal lépre megy. Ám az új Erenna faj maga tökéletesen vak. Bár a fény csaliként történő használatát figyelték már meg egyéb ragadozóknál is, soha nem láttak még olyan állatot, mely hasonló technikával él, ám vak.

Haddock szerint igen szokatlan, hogy az állat fényt használ. A kutató leírása szerint a lény olyan, mint egy francia bagett, átmérője pedig egy seprű nyelét idézi. Az egyik vége hajtja előre a lényt a vízben, a másik végén lévő csápok szolgálnak táplálkozásra. A kreatúra 1600 - 2300 méteres mélységben él a Csendes-óceánban.

A szifonofórákhoz - azaz hólyagos medúzákhoz - tartozó Erenna nemzetség egyik halálos tagja a portugál gálya is. A szifonofórák a közönséges tengeri ragadozók közé tartoznak, ám mivel igen törékenynek tűnnek, a biológusok csak ritkán figyelhetik meg őket élve. A vízből kikerülve inkább ragacshoz hasonlítanak, mintsem halálos ragadozókra.

A bioluminiszcencia rendkívül elterjedt ezen csoport egyedei között, ám a biológusok korábban úgy gondolták, hogy a fény védekező mechanizmusként szolgál a ragadozók elrettentésére. Ám ennél a fajnál csali szerepét tölti be. Mindössze néhány olyan tengeri organizmust ismerünk, mely vörös fényt termel, még kevesebbet, melyek olyan vizuális pigmentekkel rendelkeznek, amelyek válaszolnak a vörösre.

BBC/New Scientist


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Samadai / Dolphin Reef

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa delfin legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés