»» ««

A nagy fehér cápa távúszó rekordot döntött

Tudomány

Egy új tanulmány szerint egy nőstény nagy fehér cápa teljesítette először az óceánátúszást a cápák közül, hosszabb távot megtéve, mint eddigi ismereteink szerint bármelyik cápa.

A Nicole névre keresztelt cápa Afrikától Ausztráliáig úszott, majd ugyanezt a távot – oda-vissza összesen több mint 20000 km-t – visszafelé is megtette mintegy kilenc hónap alatt. A teljesítménnyel még egy rekordot állított fel: a bármely ismert tengeri állat által végrehajtott leggyorsabb oda-vissza vándorlásét.

A cápa nagyjából 11100 kilométeres, 99 napos úszását Dél-Afrikából Ausztráliába elektronikus azonosítóval követték nyomon, amelyet 2003. november 7-én erősítettek rá. Az eszközt úgy állították be, hogy egy adott időpontban merüljön föl 2004 februárjának végén.

Miután föllebegett a felszínre, a nyomkövető továbbította egy műholdnak utazásának részleteit. Az információ ezután automatikusan továbbkerült a tudósok e-mail címére.

Azon a napon, amikor a terv szerint a nyomkövetőnek továbbítania kellett az adatait a műholdnak, a New York-ban dolgozó Ramón Bonfil cápakutató izgatottan kapcsolta be a számítógépét, hogy elsőként jusson a hírhez.

„Amikor megnyitottam a weboldalt és láttam a térképet az Ausztrália partvidékéről sugárzó nyomkövetővel, nem akartam hinni a szememnek” – mondta Bonfil, aki a Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society – WCS) munkatársa. – „Pont ezt akartam, hogy a cápa megtegye.”

Hat hónap múlva még kedvezőbb hírek érkeztek: Michael Scholl zoológus hívta föl Bonfilt Dél-Afrikából és beszámolt arról, hogy a cápa visszatért Ausztráliából. Scholl, aki a Fehér Cápa Alapítvány megalapítója, a cápa egyedi úszómintázata alapján azonosította a cápát egy sor Nicole-ról készült képen. (Nicole egyébként a közhiedelem szerint ausztrál származású –valójában hawaii születésű – színésznő és cáparajongó, Nicole Kidman nyomán kapta a nevét.)

„Sosem képzeltük, hogy ilyen gyorsan visszatér Dél-Afrikába, illetve hogy egyáltalán viszontlátjuk még valamikor” – mesélte Bonfil.

Nicole nagy úszásának részletei – sok más dél-afrikai cápáéival együtt – a héten láttak napvilágot a Science folyóiratban.

Az elmúlt néhány évben gyűjtött a genetikai adatok arra utaltak, hogy néhány hím fehér cápa vándorol Dél-Afrika és Ausztrália között. De ilyen kontinenstől kontinensig tartó úszást eddig sosem dokumentáltak.

Bonfil szerint a cápák közt gyakori part menti vándorlások valószínűleg a táplálékkal függnek össze: a cápák északra vándorolnak a táplálékban gazdagabb területekre. De vajon mi áll a kontinensek közti vándorlások hátterében? Bonfil arra gondol, hogy ezek inkább a szaporodással állnak kapcsolatban, de a kérdés még nyitott.

Pesthy Gábor

[ geographic.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés