»» ««

Mélymerülő cetcápák

Tudomány

Egy új kutatás szerint a cetcápák abból szempontból tényleg hasonlatosak a cetekhez, hogy igen mélyre képesek merülni - akár ezer méterre is!

A kutatás központja Belize-ben volt, ahol a korallzátonyok közelében több állatot is sikerült jeladóval felszerelni. A kifinomult berendezések folyamatosan rögzítették az aktuális víznyomást, amiből a mélységre lehet következtetni, illetve a hőmérsékletet és a fény erősségét. Bizonyos idő múltán az adók leváltak, és műholdon keresztül küldték tovább a gyűjtött adatokat.

Ezekből aztán kiderült, hogy még az ezer métert is meghaladó mélységbe jutottak el a cetcápák, ahol a táplálékuk halikra volt. Az állatok jellemzően éjszaka voltak a felszín közelében, ahol planktont ettek, míg a nappali hőségben a mélységben keresték ikrákat. Az is kiderült, hogy a nagy mélységben a víz hőmérséklete majdnem a fagypontig süllyedhet. Ez magyarázatot ad arra, miért van még a trópusi vizekben élő cetcápáknak is vastag szigetelő zsírrétege a testén. 

A kutatás fontos következtetése tehát az, hogy a cetcápák fontos eledele a halikra, tehát a halpopuláció mennyisége a cetcápák populációjára is hatással van.

[ Divernet ]

Kapcsolódó írás: Cetcápák az atlantai akváriumban


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés