»» ««

Japán 2006-tól ismét vadászik bálnákra

Külföld

Japán 2006-ban kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), ha továbbra sem lesz elégedett a szervezet működésével - jelentette be a szigetország delegációja az IWC éves ülésén.

A szervezet működését évek óta kritizáló, és folyamatosan kilépéssel fenyegető Japán most első alkalommal jelölt meg pontos időpontot ígéreteinek beváltására.

Japán az 1946-ban alakult Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságban a kereskedelmi célú bálnavadászat újbóli engedélyezéséért küzdő kisebbség vezetője. Támogatói közé tartozik Izland és Norvégia, valamint számos olyan harmadik világbeli ország (például Tuvalu és Suriname), amely Japán biztatására csatlakozott a szervezethez, és segélyekért cserébe támogatja a szigetország álláspontját. A vadászati tilalom feloldásához szükséges 75 százalékos többséggel azonban a bálnavadászok nem rendelkeznek.

Az IWC 1986-ban döntött a kereskedelmi célú bálnavadászat betiltása mellett, a bálnaállomány jelentős csökkenése miatt. Bár a populációk egyedszámát tekintve pozitív fordulat következett be, a tagországok jelentős része még mindig kockázatosnak tartja a moratórium feloldását. Az állatvédők élesen kritizálják a bálnavadászokat embertelen módszereik miatt is.

Az IWC bálnavadász országai egyébként a moratóriumot most sem tartják be. Norvégiában évente 6-700 csukabálnát ejtenek el. Japán pedig, amikor az IWC általános tilalmat rendelt, tudományos célú vadászatba kezdett. A szigetország idén mintegy 360 nagytestű cet - 200 csukabálna, 100 tőkebálna, 50 trópusi bálna és 10 nagy ámbráscet - elejtésére készül. Japán tudományos célokra hivatkozik, de köztudott, hogy évente mintegy háromezer tonna bálnahús kerül az üzletekbe közel 52 millió dollár értékben.

Hazánk idén csatlakozott az IWC-hez.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés