»» ««

Jobb- és balkezes polipok

Tudomány

Zoológusok felfedezték, hogy a legtöbb polip előnyben részesíti valamelyik karját a többivel szemben. Most először sikerült a karok használatával kapcsolatban valamilyen preferenciát kimutatni.

Ruth Byrne, a Bécsi Egyetem kutatója felismerte, hogy a polipok egy ismeretlen zug vagy hasadék felderítésére mindig ugyanazt - a kedvenc karjukat használják. Megfigyelését az Állati Viselkedéskutató Társaság éves találkozóján tette közzé a mexikói Oaxacában.

A polipoknak mind a nyolc karja egyformán ügyes, mindegyik ugyanolyan feladatok végrehajtására képes. Mivel a kutatók eddig semmilyen különbséget nem mutattak ki a karok működése terén, úgy vélték, hogy a polip mindig azt a karját használja, amelyik éppen "kéznél van". És valóban, a polipok egyik kedvelt zsákmányszerzési stratégiája az, hogy egy szikla tetejére vetődve maguk alá görbítik az összes karjukat, és mindent megragadnak, ami az útjukba akad.

Amikor azonban Byrne és munkatársai ismeretlen tárgyakat helyeztek a polipok medencéjébe, vagy T-alakú üreget mutattak nekik, hogy derítsék azt fel, az állatok az egy kiválasztott karjukat használták a vizsgálódáshoz. Mi több, a tárgyakkal való tevékenységhez két vagy három karjuk meghatározott kombinációját alkalmazták. A nyolc polipon végzett vizsgálat szerint a két vagy három kar esetén kiszámítható 488 kombinációs lehetőség helyett a polipok mindössze 49 variációt részesítettek előnyben.

Kedvenc szem

A kedvenc kar általában elöl található. A hátulsó karok inkább a helyváltoztatást szolgálják, tulajdonképpen a lábak szerepét töltik be.

Byrne szerint a kedvenc kart a gyakrabban használt szem határozza meg. Kimutatták, hogy a polipok az esetek többségében egyszerre csak az egyik szemüket használják, 92 százalékuk pedig sokkal gyakrabban használja az egyik szemét, mint a másikat. A kedvenc kar pedig a kedvenc szemmel azonos oldalon található.

Az emberektől eltérően, a polipoknál nincsenek töbségben a jobbkezesek. Az állatok kb. 50 százalékánál a kedvenc kar a jobb oldalon, a másik 50 százalékánál pedig a bal oldalon található.

[ National Geographic ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés