»» ««

A kardszárnyú delfinek tanulják a sirályvadászatot

Tudomány

A tengeri sirályoknak csapdákat állító kardszárnyú delfin a harmadik állatfaj, amelyről kiderítették, hogy képes a „kulturális tanulásra”, azaz egy egyed át tudja adni bizonyos ismereteit a csoportja többi tagjának.

A sirályfogó trükköt elsőként egy négyéves kardszárnyú delfin kezdte alkalmazni a kanadai Ontarióban, a Niagara-vízesésnél lévő Marineland egyik nyitott akváriumában, amint arról a New Scientist legfrissebb száma beszámol.

A vízi emlős fölfedezte, hogy a medencéjéhez tudja csalogatni a sirályokat oly módon, ha visszaöklendezett halakat köp a vízfelszínre. Ezután lesben állt a víz alatt, várva, hogy egy sirály lecsapjon a halra. Ekkor hatalmasra tátott szájával elkapta a madarat.

Néhány hónapig egyedül kapkodta a tollas ínyencfalatokat, majd fokozatosan csatlakozott a sirályfogáshoz a fiatalabb féltestvére. Nemsokára társult hozzájuk az anyjuk, egy hathónapos delfinborjú és egy idősebb hím is. Az ügyes kardszárnyú delfinek egyes napokon akár három-négy sirályt is képesek elkapni.

Júniusban a kutatók kiderítették, hogy az Ausztrália partjai mentén, vadon élő delfinek megtanították egymást arra, hogy szivacsot használva védjék az orrukat, amikor táplálékot keresve turkálnak a tengerfenéken.

E hónap elején pedig amerikai tudósok számoltak be két csimpánzcsoportról, amelynek tagjai különféle módszereket sajátítottak el a versenytársaktól arra, hogyan kell ágat használni az ennivaló kipiszkálására egy etetőből.

A legutóbbi fölfedezést Michael Noonan, a buffalói Canisius College viselkedéskutatója tette, aki augusztus első felében, egy konferencián ismertette eredményeit.

Pesthy Gábor
[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés