»» ««

Alice Modolo elvitte az olimpiai lángot egy merülésre

Szabadtüdős

Igen, az olimpiai láng a víz alá is mehet!" - hirdette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Alice Modolo francia búvárúszó a Földközi-tenger alá vitte a hivatalos fáklyát az olimpiai fáklya váltófutásának részeként június 18-án.

Május 9-én egy másik francia szabadúszó, a világbajnok Arnaud Jerald teremtett precedenst azzal, hogy a fáklyát szülővárosán, Marseille-en keresztül vitte a fáklyát a 2024-es párizsi játékok fővárosába tartó staféta során. Modolo most még tovább ment, és Antibes mellett, a francia fővárosba vezető út egy további szakaszán a fáklyát víz alá merülve, de mégis "égve" vitte tovább a fáklyát.

Az AIDA International szabadúszó szervezet a nizzai egyetem és az Alpes-Maritimes megyében dolgozó munkatársakkal és diákokkal együttműködve valósította meg az ötletet. A "lángot" mikroszámítógép-vezérelt narancssárga LED-ek hozták létre, míg a "füstöt" egy rejtett Aqualung minipalackban lévő légbuborékok alkották.

Claude Chapuis, az AIDA társalapítója és oktató-képzője megszervezte a biztonsági intézkedéseket, Brigitte Banegas volt a biztonsági freediver, és az egyetem sportkarán dolgozó AIDA oktató-bírók is támogatták a sportolót a víz alatt.

Semmit sem bízva a véletlenre, nyolc, szintén a karon dolgozó AIDA versenyzői közül nyolc AIDA safety freediver alkotta Modolo felszíni biztonsági csapatát.

Modolo szinte minden freediving szakágban versenyzett már, tartotta az AIDA Bifins világrekordjait, és jelenleg Franciaország második helyezettje mind a Constant Weight, mind a CWT Bifins versenyszámokban 101, illetve 96 méteres merülésekkel.

A freediving nem olimpiai sportág, de miután szerepet játszott a fáklya északi haladásában, Jerald azt mondta: "Jó reményeim vannak, hogy a szabadúszás olimpiai sportággá válik". Rámutatott, hogy több mint egy évszázaddal ezelőtt a légzéses úszás már képviseltette magát az 1910-es olimpiai játékokon, amikor francia sportolók arany- és ezüstérmet nyertek.

[ www.scubadivermag.com ]



Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés