»» ««

Újabb magyarázat a kardszárnyú támadásokra

Tudomány

4 égy éve már, hogy a kardszárnyú delfinek időnként megtámadják a hajókat a Földközi-tengeren – végre kiderült a furcsa viselkedés oka.

Mint azt mi is megírtuk, a kardszárnyú delfinek az elmúlt négy évben igen különösen kezdtek viselkedni – rákaptak a luxusjachtok elsüllyesztésére.

Az okra sokáig nem jöttek rá, de most úgy tűnik, hogy a válasz a rejtélyre amilyen egyszerű, épp annyira bizarr: a kardszárnyú delfinek újabban túlságosan is ráérnek.

A dolog hátterében az áll egy új kutatás szerint, melyről a New Atlas számolt be, hogy megnőtt a kékúszójú tonhal állománya, ami miatt könnyebb táplálékot találni, így megnőtt az orkák szabadideje. A tanulmány alapján a hajók elsüllyesztését főként egy 15, fiatal és unatkozó kardszárnyú delfinből álló csoport hajtja végre – többnyire fiatal hímek, míg a nőstények időnként bébiszitterként vannak jelen.

Ez a viselkedés valószínűleg 2017 körül kezdődött ártalmatlan játékként, de ahogy ezek a delfinek nőttek és erősödtek, úgy vált egyre gyakoribbá és fenyegetőbbé. Az előbbi teóriát támasztja alá, hogy a 25 évnél idősebb kardszárnyú delfinek nem vesznek részt ezekben a mókákban, vagyis ez a fiatalabbak tanulási és utánzási folyamatainak a része.

Mint a kutatók írják: “A kardszárnyú delfinekről ismert, hogy más tárgyakkal vagy állatokkal játszanak a környezetükben, akár egészen addig, amíg kárt tesznek bennük (például a washingtoni kardszárnyú delfin populáció tagjai, akik lazaccal táplálkoznak, gyakran “játszanak" a tengeridisznókkal, ami odáig fajulhat, hogy megölik őket; ami valószínűleg egy hasonló, eredetileg ártalmatlan interakció fokozódása). Így ez a viselkedés is ezen a spektrumon helyezkedik el."

Mindehhez érdemes tudni azt is, hogy a kardszárnyú delfinek épp annyira érzékenyek a trendekre és divatokra, mint a közösségi média vírusos kihívásaiban résztvevő kamasz gyerekek. Ilyen fura divat korábban is felütötte már a fejét: egy időben a fiatalabb delfinek például elhullott lazacot viseltek a fejükön sapkaként, ami szintén gyorsan elterjedt a csoportban, majd aztán el is tűnt. A kutatók így a jelenlegi hajó- és csónakrongálási trendet is hasonló, mulandó viselkedésnek tekintik, amelynek nincs különösebb célja.

“Néhány populáció szokatlan és átmeneti viselkedési “divatokat" és más különcségeket is kifejleszthet, amelyek látszólag nem szolgálnak nyilvánvaló adaptív célt. Az ibériai kardszárnyú delfinek közelmúltbeli csónakinterakcióinak megértését segítheti az ilyen átmeneti hagyományok vizsgálata más, jól tanulmányozott kardszárnyú delfin populációkban." – Írják a kutatók.

Az Atlantic Orca Working Group (GTOA) 2020 óta 673 interakciót jelentett a kardszárnyú delfinek és vízi járművek között, ami eddig legalább négy hajó elsüllyesztésével járt. Ennek ellenére tehát a kutatók szerint inkább egy elfajult játékról van szó, nem agresszióról, így a “támadás" szó használata sem a legszerencsésebb – mint hozzáteszik:

“Egy ideális világban létezne egy egyszerű stratégia a tengerészek számára, amelyet követve elkerülhetnék a kardszárnyú delfinekkel való interakciók során a hajók károsodását és a delfinek sérülését. Sajnos úgy tűnik, hogy nincs ilyen csodaszer. A (mostani) műhelymunkában részt vevő szakértők egyetértenek abban, hogy az ibériai kardszárnyú delfinek és a hajók közötti interakciók nem agresszívek. Ezek az interakciók inkább divatjelenségre vagy játékra/szocializációra hasonlítanak, mintsem agresszióra. Az olyan kifejezések használata, mint például “támadás" az interakciók leírására, ezért helytelen, félrevezető és fel kell hagyni vele."

A kutatók szerint pedig idővel ez a jelenség is eltűnik majd, mint minden divat – talán ha jönnek a fiatalabb delfinek, akik nem akarnak úgy szórakozni a hajókkal, mint tették azt az orka boomerek. Ki tudja, talán addigra ismét a döglött lazac sapka lesz a trendi.

[ Rakéta ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés