»» ««

Barbie-disznó a tengerfenéken

Tudomány

Csodálatos tengermélyi Barbie-disznót fedeztek fel a Clarion-Clipperton zónában.

Számos új fajt figyeltek meg a SMARTEX legújabb expedíciójában, amelyben a Clarion-Clipperton Zóna (CCZ) élővilágáról gyűjtöttek adatokat. A zóna különösen gazdag ásványkincsekben, a SMARTEX pedig az ENSZ óceánok évtizede-programjában kiemelt projektként az itteni mélytengeri bányászat lehetséges következményeit vizsgálja. A legutóbbi expedíció során a kutatók 4-5 ezer méteres mélységben végeztek megfigyeléseket, amelyben több olyan állat képét is megörökítették, amelyeket eddig még nem, vagy csak alig észleltek.

Regen Drennan tengerbiológus szerint a most megfigyelt fajok többségét nem ismeri a tudomány, de a kutatók a felvételek mellett a Londoni Természettudományi Múzeum (NHM) kutatói a begyűjtött mintákat is elemzik majd, biztosat csak ezek után a vizsgálatok után lehet majd állítani róluk. Az új fajok keresése mellett a kutatóknak azt is ki kell deríteniük, hogy milyen fajok és mekkora számban élnek a tengerfenéken – ez már csak azért is érdekes, mert ha valóban elindul a bányászat, ez alapján tudják megbecsülni, hogy ez mekkora környezeti károkat okozhat majd.

A frissen megfigyelt fajok között egyetlen patkányhalféle található, amelyik képes volt alkalmazkodni a 4-5 ezer méteres mélységhez, emellett a múzeum munkatársai több szivacsfajt, tengeri csillagot, rákfélét és tengeri uborkát is megfigyeltek, ezek egyike előzetesen a Barbie-disznó nevet kapta, mivel élénk rózsaszín színben pompázik és a tengeri disznók közé sorolják.

A bányászat során felkavart üledék a lehető legkevesebb kárt okozza, a bányászat pedig ne borítsa fel az ökoszisztéma egyensúlyát és a tápanyagok körforgását. Drennan szerint ebből a szempontból jó hír, hogy a tengerfenék viszonylag gyéren lakott: még a domináns fajok esetében is viszonylag kevés egyedről van szó, javarészt azért, mert ebben a mélységben már kevés az élelem.

A biológus szerint ezek sem oszlanak meg egyenletesen a területen, így elképzelhető, hogy ha az egyik részen megindul a bányászat, a fenéklakó szivacsoknak vagy tengeri uborkáknak nem lesz semmi bajuk tőle – hacsak az üledék el nem éri az élőhelyüket. A SMARTEX emiatt a tengermélyi áramlatokat is alaposan vizsgálja.

Mint az a számokból sejthető, hatalmas üzletről van szó: a tervek szerint a bányászcégek felporszívózzák a rögöket a tengerfenékről, majd a szárazföldön nyerik ki belőlük a fémeket. Mivel a lelőhelyek több védett területet is érintenek, a kitermelés még nem indulhatott meg, de a befektetők már több tucatnyi helyszínen gyűjthettek mintákat – a vádak szerint nem egészen átlátható módon, ugyanis a tengerfenék hasznosítását szabályozó nemzetközi testület, a Nemzetközi tengerfenék-hatóság (ISA) "bányászatpárti", mások szerint pedig egyenesen tisztességtelen előnyhöz juttatta a TMC-t is.

[ Qubit ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés