»» ««

Tragikus merülés Máltán

Külföld

Egy búvár meghalt, 17-et kimentettek a szeles máltai parti merülésnél.

Egy holland búvár meghalt, 17 másik búvárt pedig ki kellett menteni, miután március 26.-án erős szél fújt a máltai Cirkewwa parti búvárhely felett, ami problémássá tette a vízből való kijutást.

A Cirkewwa-zátony minden búvártípus számára alkalmasnak számít a parti búvárkodásra, a Rozi brit vontatóhajó népszerű roncsa pedig a kezdők kivételével mindenki számára. A helyet a búvárok hajóval is látogatják, különösen a közeli Gozo szigetéről.

A hatos erősségű, akár kilences erősségű széllökésekkel járó délnyugati szél miatt helyi időjárási figyelmeztetést adtak ki, de kora délután már sok búvár tartózkodott a helyszínen.

A helyi búváriskolák munkatársai a helyi sajtónak elmondták, hogy a búvárkodás aznap délelőtt normális volt Cirkewwa-nál, de körülbelül 12.30-tól a hullámok egyre magasabbak lettek, ami megnehezítette a búvárok számára a kiszállás ellenőrzését.

A rendőrséget 13 óra után hívták ki, és a Polgári Védelmi Minisztérium és a Máltai Fegyveres Erők (AFM) munkatársaival együtt a helyszínre érkezett. A helyszínre érve megállapították, hogy négy búvárnak sikerült biztonságba kerülnie, és megkezdték a további 14 eltűnt személy keresését és mentését.

A következő két-három órában járőrhajókkal és az AFM helikopterével mentették fel a búvárokat. Állítólag két vagy több többnemzetiségű csoport is érintett az incidensben, és legalább egy búváriskolai csoport is. Máltán a parti búvárkodást gyakran független, vendégbúvárokból álló csoportok is végzik.

A mentők négy férfi búvárt szállítottak a főváros Valletta közelében lévő Mater Dei kórházba, ahol az egyiket, egy 45 éves holland férfit a megérkezéskor halottnak nyilvánítottak. A másik háromnak a jelentések szerint nem volt kritikus az állapota.

Cirkewwa a Málta és Gozo közötti kompkikötő közelében fekszik, és a keresési és mentési művelet idejére ideiglenesen fel kellett függeszteni a szolgáltatást. A rendőrség vizsgálja az esetet, és egy bíró vizsgálatot indított.

[ Divernet ]

Minden információt Málta-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés