»» ««

Újabb hajóroncs a horvát vizeken

Adria

A maradványok 32-38 méteres mélységben, a partoktól mintegy 130 méterre fekszenek.

Több mint 400 amforát tartalmazó hajóroncs nyugszik a horvátországi Pag szigeténél, a Letavica-fok közelében – számol be a Croatia Week.

A roncsot 2018-ban hozta felszínre Vedran Dorušić a rutinszerű víz alatti tevékenységek során, és 32-38 méteres mélységben fekszik. Idén egy jelentős önkéntes búvárcsoport segítségével a feltárás még mélyebbre ereszkedett, és egy olyan ősi kereskedelmi hajó maradványait tárta fel, amely egykor az Adriai-tengeren hajózott az i. e. 1. században.

A körülbelül 30 méter hosszú hajó "lamboglia2" típusú amforákat szállított, ami gyakori lelet a horvát vizeken. A kidobott horgony elhelyezkedése arra utal, hogy a hajó valószínűleg akkor süllyedt el, amikor egy erős viharral próbált megküzdeni.

Figyelemre méltó, hogy ezen a kereskedelmi hajón egy írnok is dolgozott, amit egy tintatartó felfedezése is bizonyít. Az írnok feljegyzéseket készített a hajó által szállított jelentős rakományról.

A tipikus méretű, 80-90 centiméter magas amforák mellett kisebb edényeket is találtak, amelyeket valószínűleg a vásárlás előtti borkóstoláshoz használtak. Emellett számos más értékes leletet, köztük két bronztárgyat is feltártak - számolt be a HRT.

A leleteket a Splitben, a Művészeti Akadémián működő régészeti örökség és fémek konzerváló és restauráló műhelyébe szállították. A tárgyakat három-négy hónapig tartó, mechanikus tisztítással kísért sótalanítás után gipsz felhasználásával rekonstruálták.

A sziklás és homokos tengerfenéki lejtők találkozásánál, a parttól mintegy 130 méterre található, a Letavica-fok közelében található lelőhelyet az teszi különlegessé, hogy az amforák fölé nem helyeztek vasból készült védőketrecet. Ehelyett egy új módszert alkalmaztak a hely gondozására, amely a Foka búvárközpont rendszeres karbantartása révén hatékonynak bizonyult.

Elkötelezettségének elismeréseként a helyszín megkapta az UNESCO-tól a "Legjobb gyakorlat a víz alatti régészetben" díjat. Ez az elismerés egyrészt a hosszú ideje tartó projekt bizonyítéka, másrészt bátorítás a jövőbeli régészeti erőfeszítésekre és az Adria tengerfenékén található értékes lelőhelyek megőrzésére.

Videós beszámoló a horvát oldalon érhető el.

[ www.croatiaweek.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés