»» ««

Furcsa sárga lény Antarktisz mélyéről

Tudomány

Különös pókszerű lényt találtak az óceán fenekén az Antarktisz közelében, amelyek a lábaikon keresztül lélegeznek!

Az ászkapókok (Pycnogonida) a tengerben és az óceánfenéken élő csupalábállatok (Pantopoda), amelyek leginkább pókokhoz hasonlítanak, de sem a pókok rendjébe (Araneae), sem a pókszabásúak osztályába (Arachnida) nem sorolhatók. Különlegességük, hogy a lábaikon keresztül lélegeznek, valamint ormányszerű szervükön (proboscis) keresztül táplálkoznak.

Austropallene halanychi Forrás: Mahon & Zehnpfennig, 2023

Egy ilyen furcsa, sárga lényt sikerült most kihalászniuk az Antarktisz közelében az óceán mélyéről a Közép-Michigani Egyetem biológusainak. A négy, szinte fekete szemmel és két nagy, bokszkesztyűre hasonlító végtaggal is rendelkező állat az Austropallene halanychi nevet kapta.

Az 570 méter mélyről felhozott állat teste körülbelül 1 centiméter hosszú, a lábai a 3 centimétert is elérik, míg két különös végtagját valószínűleg arra használja, hogy megragadja a puha táplálékot, például a férgeket és az anemónákat.

Az Antarktisz környéki óceán fenekét igazi aranybányának tartják a biológusok, az új ászkapókot felfedező Andrew Mahon például azt mondta, hogy "annyi minden van odalent, hogy minden alkalommal találunk új dolgokat, amikor odamegyünk". Az egyedeket hálókkal fogják be és szállítják a felszínre. Ezután a talált fajok szétválogatása jelenti a legnagyobb kihívást – az A. halanychit is még 2013-ben találták, de csak most jutottak el a vizsgálatáig.

De fogytán az idő az antarktiszi tengerfenék tanulmányozására; ahogy az éghajlat folyamatosan változik, a melegebb vizek veszélyeztethetik az egyedülálló, elszigetelt ökoszisztémákban élő fajok egy részének jövőjét. Mahon szerint a kutatók azért is folytatják az antarktiszi óceánfenék vizsgálatát, hogy segítsenek leírni és megvédeni ezt a biológiai sokféleséget, mielőtt még túl késő lenne.

[ Qubit ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés