»» ««

Egy csoport púpos bálnát láttak Korčula közelében

Adria

Több állampolgári bejelentés után megérkezett a hivatalos megerősítés, Korčula melletti legalább öt példány portyázik.

A púposbálna a legnagyobb faj a fogas bálnák csoportjából, amelybe például a palackorrú delfinek is tartoznak.

Több állampolgári bejelentés után megérkezett a hivatalos megerősítés, a Korčula melletti tengerben legalább öt példánya van a bálnáknak, amelyek rendkívül ritkák az Adriai-tenger ezen részén, mivel általában körülbelül egy kilométeres mélységben élnek - jelentette a Blue World intézet azzal a felhívással, hogy a polgárok és a turisták ne közelítsék meg az állatokat, és ne zavarják őket.

A bálnák nagy mélységben élnek, és számuk sem nagy, ezért nem gyakori észlelésük az Adrián. A rendszeres jelenlétüket az Adriai-tengerben csak hangrögzítő eszközökkel történik az Adriai-tenger déli részén. Sajnos az esetek többségében az középső és északi Adriai-tengeren tett látogatásuk során megfigyelt csoportok egyedei - többnyire az Adriai-tenger olasz oldalán - a partra vetődéssel és elpusztulással végzik. Emiatt mindenféleképpen biztosítani kell ennek a csoportnak a megfigyelését, hogy meghatározzák a mozgás irányát, és időben mentési tevékenységet tudjanak végezni - mutat rá a Blue World.

Éppen a horvátországi mozgásuk nyomon követésének köszönhetően, valamint a polgárok jelentései és a médiában megjelent publikációk alapján 2014 szeptemberében figyelmeztetni tudták az olaszországi kollégákat arra, hogy a csoport esetleg olasz vizeken jelenhet meg. Ennek eredményeképpen az olaszországi vészhelyzeti csoport időben reagált, és a hét egyedből négyet sikeresen visszatereltek a mélyebb tengerbe.

A bálnákat utoljára 2016 augusztusában látták az Adriai-tengerben Rovinj közelében, amikor három felnőtt egyed több napig tartózkodott ezen a területen. A polgárok fotóinak köszönhetően az akkor megfigyelt három állat közül az egyiket a görögországi és olaszországi katalógusokban e bálnák kutatásával foglalkozó kollégák azonosították, megerősítve, hogy ezek az állatok az egész Földközi-tengert használják otthonuknak.

[ www.vecernji.hr ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Siyul Kebira

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés