»» ««

Drogos cápák úszkálhatnak Florida partjainál

Tudomány

A csempészek által a vízbe dobált csomagokat a jelek szerint megdézsmálják a ragadozók.

Az Egyesült Államokban évtizedek óta komoly problémát jelent a drogcsempészet: a dél- és közép-amerikai csempészek sokszor a tengerbe dobják a szállítmányokat, melynek következtében évről évre jelentős kokainszállítmányokat most partra a víz Florida partjainál. Júniusban az amerikai parti őrség közel 6 és fél tonna kokaint foglalt le a Karib-tengeren és az Atlanti-óceánon, melyek becsült értéke nagyjából 186 millió dollár (63 milliárd forint).

foto: livescience.com

Az elképesztő mértékű drogmennyiség a területen élő állatokra is veszélyt jelent, kutatók szerint ugyanis a cápák évek óta dézsmálhatják a tengerbe került kábítószereket. Ennek járt utána Tim Hird tengerbiológus és Tracy Fanara, a Floridai Egyetem környezetkutatója a Discovery Cocaine Sharks elnevezésű új sorozatában – írja a Live Science.

Annak érdekében, hogy megtudják, a Floridánál élő cápák lenyelik-e a kábítószert, és ha igen, milyen hatással van az rájuk, a stáb először valódi kokainbálákhoz hasonló méretű és kinézetű csomagokat készített. Az első tesztre adott válasz egyértelmű volt: a cápák egyből a bálák felé úsztak, és haraptak belőlük, az egyik egyed pedig magával is vitte azt.

Másodszorra halport tettek a csomagba, amely hatalmas dopaminlöketet vált ki a cápáknál. Ez volt az a szer, ami legközelebb áll a kokainhoz, és a csapat még etikusan bevethette csaliként. Az eredmény itt sem volt kétséges: a cápák látványosan megvadultak tőle. A helikopterből kidobott bármilyen csomag hasonlóan felizgatta az állatokat, alfajtól függetlenül, így a kutatók számára egyértelművé vált: a floridai cápák nagy valószínűséggel fogyasztják a tengerbe kerülő kokainkészleteket.

A tengerbiológus hozzátette, a forgatások során sok minden befolyásolhatta a cápák viselkedését, biztosat tehát csak hosszabb megfigyelés után tudnának mondani. Hird azonban hozzátette: jelenleg fogalmuk sincs, mit tehet a kokain cápákkal, ezért bízik benne, hogy a műsor további kutatásokhoz vezet majd a témában. Elmondásuk szerint a kokain mellett valószínű, hogy a tengerbe kerülő egyéb gyógyszerek így például a koffein, a lidokain, az amfetamin, különböző antidepresszánsok, és fogamzásgátlók is hatással lehetnek az állatokra.

[ 24.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés