»» ««

A különleges Battonyai Feneketlen-tó

Magyarország

A Battonyai Feneketlen-tónak még egy búvár sem érte el az alját.

A Battonyai Feneketlen-tó nemcsak szemet gyönyörködtető különleges látnivaló a hatalmas Alföldi síkon, hanem egy igen különleges történettel rendelkező hely is egyben. A legkülönlegesebb benne, hogy a többi ehhez hasonló képződménnyel ellentétben ez nem egy vulkáni kráterben alakult ki. A Battonyai Feneketlen-tó olyan, mint egy aprócska tengerszem, de nem az. A látvány csodálatos, fürödni nem lehet benne, hiszen mindössze 50 máter az átmérője, de a mélysége annál nagyobb. Olyan mély ez a tó, hogy még az is lehet, hogy tényleg feneketlen, hiszen búvár még nem találta meg a fenekét....

A Battonyai Feneketlen-tónak nagyon különleges a keletkezése, ugyanis nem az ismert módszerekkel keletkezett, tehát nem tektonikus süllyedék, a vulkáni kráter, a karsztos mélyedés vagy a jég által kivájt meder által alakult ki, és még csak nem is egy mesterségesen létrehozott bányagödör. Misztikus egy története van a keletkezésének: egy gázkitörés hozta létre a Battonyai Feneketlen-tavat. Egészen pontosan 1961. december végére kell visszarepülnünk, hogy kiderítsük mi is történt!

December 29–31. között Battonya és Mezőhegyes között (ahol most a neves tó található) kutatófúrást végeztek, szakemberek, egészen pontosan az akkori Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt Alföldi Kőolajfúrási Üzeme. Azonban akadt egy kis bökkenő, olyan 900 méteres mélységben beszorult a fúrószál, de ez nem állította meg a munkálatokat, kiszabadítási akcióba lendültek. Itt mindenféle szakmai dolgokat kellene leírnunk ahhoz, hogy hiteles képet adjunk a történtekről, de egyszerűbb csak annyit írnunk, hogy a munkálatok nyomán történt egy robbanás: földgáz a mélyből elemi erővel tört ki a felszínre, iszapos vizet, kőzettörmeléket hozva magával.

Úgy képzeljétek el, hogy a robbanás hangsebességgel terjedt, 40 méter magas lángcsóva keletkezett, a fák a környéken meggyulladtak, kiszáradtak, mondanunk sem kell, hogy a fúrószárnak is annyi lett. De ami a legfontosabb, személyi sérülés nem történt! Szerencsére a kitörés magától abbamaradt, és egy hatalmas kráter maradt csak a helyén, ami idővel egy nagyon szép tavacskává duzzadt: létrejött a Battonyai Feneketlen-tó. A Feneketlen-tó könnyen megközelíthető, Battonyáról és Mezőhegyesről indulva is.

[ www.agraroldal.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tuna farm

Malta

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merülésnyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés