»» ««

80-as évekből származó bomba volt a merülőhelyen

Külföld

A fel nem robbant bombát, amely több mint 40 évig szunnyadt egy népszerű ausztrál merülőhelyen egy sportbúvár fedezte fel.

A 227 kg-os Mk82-es általános célú bombát a Drum & Drumsticks nevű sziklaalakzat közelében találták meg, az Új-Dél-Wales déli partjainál lévő Jervis-öböl bejáratának közelében. Mindössze 30 méterre volt egy virágzó fókaközösségtől.

A búvár jelentette felfedezését az NSW rendőrségnek, és a búvárcsapat rendelkezésére bocsátotta a GPS-koordinátákat, fényképeket és a helyszín leírását. A rendőrség lezárta a területet és figyelte a helyi tengeri forgalmat, amíg a hónap elején végrehajtották a mentesítési műveletet.

A búvárcsapat számos kihívással nézett szembe a kényes művelet során, többek között a nehéz tengeri körülményekkel - és egyszerűen azzal, hogy újra megtalálják a bombát.

"A GPS-koordináták amelyekkel rendelkeztünk nem vezettek nyomra, így szinte az egész búvárcsapatunkat rotálni kellett" - mondta a tengeri robbanóanyag-mentesítésért felelős tiszt, Joshua Drennan törzsőrmester. "Nagyjából 11 búvár ment a vízbe, egyszerre két búvár, hogy megpróbálják megtalálni.

"Főleg vizuális keresést alkalmaztunk, mert a szonár nagyon nehezen használható sziklák között. Minden, ami UXO-nak [fel nem robbant robbanószerkezetnek] látszik, úgy fest, mint egy szikla." Miután megtalálták, a bombát a parttól mintegy 3 km-re lévő biztonságos helyre vontatták, és felrobbantották.

"Nagyon hosszú vontatásra volt szükségünk, hogy a tengeri parkon kívül távolítsuk el ezt a tárgyat, hogy biztosak lehessünk benne, hogy nem teszünk kárt a tengeri élővilágban" - mondta Drennan CPO. "Ez az egyik legnépszerűbb búvárhely itt lent, ezért meg kellett győződnünk arról, hogy a hajóforgalom, a vízben tartózkodó emberek és a tengeri élővilág számára is tiszta."

A Clearance Diving Team One Sydneyben található, mintegy 200 kilométerrel északabbra. Ez az egyik a haditengerészet két teljes munkaidős búvárcsapatából, amely olyan szakemberekből áll, akik képesek nyílt és titkos aknamentesítésre, felderítésre, víz alatti kárelhárításra, robbanóanyag-mentesítésre és a különleges erők támogatására.

Tavaly az ausztrál védelmi minisztérium, miután kezdetben az útviszonyokat okolta, felfedte, hogy a Jervis Bay Beecroft-félszigeten található népszerű strand turisták elől való lezárásáért egy vadőr által felszínre hozott, fel nem robbant lőszer volt felelős. A minisztérium szerint a területet a múltban lőtérként használták a levegő-föld robbanószerkezetek tesztelésére.

[ divernet.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés