»» ««

Gyönyörködj bennem, és hagyd, hogy éljek!

Környezetvédelem

Igen kevesen vagyunk, akik tudjuk, hogy a kagylók méretüktől és formájuktól függetlenül a világon mindenütt ugyan azt a célt szolgálják: eltávolítják a szennyeződéseket a vízből. ők a tengerek szorgos takarítói.

Ebben a tudatban bátran kijelenthetjük, hogy a kagylók az életük során, sokkal több jót cselekszenek és többre is hivatottak, mint például egy szép hamutál, vagy egy fali lámpa az étterem sarkán. Persze, ha hagyjuk őket élni!

A kagyló formája gyakran több funkciót is ellát. Néhányuk formája a tengerfenék homokjában, vagy az iszapban segíti az áthaladást. Mások háza tarajos, hogy biztosítsák a lehorgonyzást. Vannak, akik hosszú tüskéket növesztenek, amikkel megkapaszkodnak a tenger növényeiben és a korallokban rejtőzködés céljából.
ők a Mollusk-ok, tehát tudományos nevükön Puhatestűek. Házukat kalciumból építik fel, melyet vagy az elfogyasztott élelmükből, vagy a lakókörnyezetüket alkotó vízből nyerik. Mikor a kis Mollusk kibújik a tojásból, lakástulajdonosként jön a világra, egy pirinyó kagylóhéj nő vele együtt az idők folyamán.
Minden egyes fajhoz tartozó puhatestű más és más kagylóhéjat gyárt. Még egy fajon belül is jelentős eltérések mutatkozhatnak kagylóhéj terén. A kagylók életében, színében és formájában meghatározó szerepet játszik a klíma, a környezet és a genetika. Ezzel varázsolva egyedivé őket.

A kagylókereskedelmet sok országban betiltották már szerte a világon. A 102-es Egyiptomi Környezetvédelmi Törvény 2 cikkelye a következőt mondja: TILOS bármilyen élő organizmusban, vagy természeti kincsben - pl. kagyló, korall, szikla vagy talaj- való károkozás illetve annak bármilyen célból való eltávolítása. A Vörös Tenger Kormányzója helyi rendeletben közzétette, hogy a fent említett természeti kincsek árusítása, vásárlása, velük való kereskedelem, a Vörös Tengeri Kormányigazgatás határain belül szigorúan tilos.
Vannak turisták és látogatók, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a bőröndjükben, csomagjukban elrejtett kagylók, korallok, stb. mennyi kellemetlenséget okozhatnak nekik, akár a járatuk késését is eredményezhetik. A csomagok átvilágítása után a kagylók elkobzása; amit a repülőtéri rendőrség végez, egy minimum intézkedés az ilyen vendégekkel szemben.

Turistaként, vagy akár a Vörös tenger partjainak lakójaként sajnos találkozhatunk utcán mutogatott kitömött tengeri állatokkal, korallokkal, kagylókkal. Ha szereted megcsodálni a Vörös Tenger szépségét és természeti kincseit, kötelességed lenne hangot adni elégedetlenségednek, mikor ilyeneket látsz. Továbbá, Te is segíthetsz gátat vetni az illegális kereskedelemnek, ha értesíted a Vörös Tenger őreit a Red Sea Rangers (00) 20 548-339 (külföldi mobilról) telefonszámon.

A múltban volt olyan idő a legtöbb búvár életében, mikor gyűjtött kagylókat, korallokat, stb. Ezt a tényt nehéz lenne tagadni. Az utóbbi években, ezeknek a tevékenységeknek a negatív tapasztalataiból tanulva, sok búvár figyel már a környezetre. A legtöbb búvároktatási rendszer már tanítja a természeti környezetet és a tenger kincseinek megóvását a búvárok új nemzedékének.
Én személyesen, mióta egy környezetvédelmi szervezetnek dolgozom NGO, ha látok utcai árusokat kagylókat árulni, elveszem azokat és átadom az őröknek. Úgy gondolom, hogy tőled és tőlem függ, hogy megállítsuk, vagy legalább segítsük ennek a kártékony kereskedelemnek a megállítását.
Ha azonban semmit nem teszünk ez ellen és a kagylókereskedők továbbra is az utcán maradnak, mindannyian csak beszélhetünk a csodás kagylókról amiket valaha láttunk a Vörös Tengeri búvárkodásaink során; és ez a helyzet könnyen be is következhet.

Bár néhány Vörös Tengeri kagylót már nehéz víz alatt látni, mivel majdnem kihalt néhány faj, a helyzet mégis javult az 5-6 évvel ezelőttihez képest. Akkoriban ugyanis hivatalos boltok árulhatták a kitömött állatokat, kagylókat, korallokat. A kormányzatnak, és a gondos egyéneknek köszönhetően többé nincsen ilyen.

Ez itt egy felhívás mindnyájatok számára, hogy segítsetek megállítani a tenger kincseivel való kereskedelmet, azzal, hogy nem hagyjátok szó, vagy intézkedés nélkül, ha látjátok a törvénysértőket. A megadott telefonszámon bejelenthetitek, ha láttok ilyeneket.
[ H2O magazin - Hesham Tomoum írása nyomán. ]

Fordította: Baár Judit ( búvármánia.hu )

(Érdeklődtünk, hogy mennyi a pénzbírság, ha valakit látnak korallt, vagy egyéb élőlényt bántani. A bírság 10.000 Egyiptomi font, ami 350.000 Ft. De talán elegendő csak arra gondolni, hogy ezek a szerencsétlen puhatestűek nincsenek arra felkészülve, hogy az ember szórakozásból, vagy dísznek a lakásába összeszedje, tehát megölje őket; még csak nem is a legkegyesebb halálnemet szánva nekik, kitéve a kimúlás hosszú szenvedésének. Még az esélyük sincs meg a menekülésre.)


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés