»» ««

Új roncs Máltán

Külföld

A Qawra előtt zátonyra futott Hephaestus tartályhajó új életet kezd búvár attrakcióként Gozón.

A Qawra partjainál alig több mint három évvel ezelőtt zátonyra futott 60 méteres tartályhajót hétfő délután elsüllyesztették Gozo partjainál, és most búvárattrakcióként kezd új életet.

A Hephaestus ironikus módon a Szent Pál ünnepén, 2018. február 10-én futott zátonyra. Senki sem sérült meg. Hat hónapig állt a sziklákon magasan és szárazon, mielőtt összefoltozták, visszahúzták a tengerbe és a Grand Harbourba vontatták.

A javítás túl költségesnek bizonyult, de ezután megtisztították a Xatt L-Aħmar előtti elsüllyesztésre való felkészüléshez, minden szennyező üzemanyagot és kenőanyagot leengedtek róla, és eltávolítottak néhány berendezést.

A 855 tonnás, korábban Togóban bejegyzett hajó elsüllyesztése kényes művelet volt, mivel az üzemeltetők arra törekedtek, hogy a hajó a megfelelő oldalával felfelé kerüljön a tengerfenékre, 30 méter mélyen.

A műveletet a Máltai Idegenforgalmi Hatóság bonyolította le, a Professzionális Búváriskolával (PDSA) és a gozói minisztériummal együttműködve.

A búvárkodás fontos eleme Málta turisztikai kínálatának, és az évek során több hajót is elsüllyesztettek, hogy mesterséges zátonyként szolgáljanak.  

Az új roncs nincs messze Gozo délkeleti részén található három népszerű merülőhelytől sem, az MV Karwela, az MV Xlendi és az MV Cominoland roncsoktól. Egy másik kis tartályhajót, az Um El Faroudot, amely a máltai Drydocksnál történt tragédia során kilenc halálos áldozatot követelő robbanás következtében felrobbant, 1998-ban Wied iz-Zurrieq partjainál süllyesztették el.

Egy korábbi AFM járőrhajót, a P-31-est 2009-ben Comino partjainál, egy másikat pedig tavaly Zonqor Pointnál süllyesztették el. Egy régi vontatóhajót 2013-ban süllyesztettek el a Sliema melletti Exilesnál.

Clayton Bartolo idegenforgalmi miniszter eközben megjegyezte, hogy a Hephaestus több minőségi turistát és búvárt fog vonzani. "Néhány éve nem láttunk ekkora méretű hajó elsüllyesztését, és ez segíteni fog abban, hogy sokoldalúbb turisztikai termékünk legyen" - mondta.

[ timesofmalta.com ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés