»» ««

A nyolcadik kontinens

Tudomány

2020-ban az építészeti Grad Prix díjat egy sziget nagyságú, úszó, önfenntartó kutatólabor nyerte, amely az óceán megtisztításának célját is szolgálná.

A nyolcadik kontinensnek nevezett gigantikus létesítményt úgy tervezték, hogy üzemeltetői nemcsak dolgozni, de élni, tanulni, étkezni vagy szórakozni is tudjanak helyben. A tavirózsához hasonlító komplexumot a tengerfenékhez rögzítenék, és úgy alakítanák ki a szerkezetét, hogy úszni tudjon az óceáni áramlatokon. A 8. kontinens a tervek alapján "egy teljesen önfenntartó, élő organizmus," amelynek számos más feladat mellett a legfőbb kitűzött célja a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget feltakarítása.

A körülbelül 2,3 millió négyzetkilométeres, tehát Grönlandnál is nagyobb területű szemétsziget egy több ezer milliárd műanyaghulladékot tartalmazó sűrű tömb, amitől jelenleg jobb híján hatalmas hálókkal igyekeznek megtisztítani az óceánt, az áramlatok segítségével.

"Tengeri fajokat, állatokat és növényeket is vizsgáltam. Azt tanulmányoztam, hogyan lépnek kölcsönhatásba a vízi környezettel, hogyan tudnak energiát gyűjteni vagy táplálékot felvenni" – mondta a Grad Prix díjat átvevő Lenka Petráková, a 8. kontinens főtervezője, a londoni Zaha Hadid Architects iroda munkatársa.

Ennek megfelelően a komplexum három, csápszerű lába az elhaladó műanyaghulladék begyűjtéséért, és az árapály energiájának árammá alakításáért felel. A három spirális üvegházban hirdoponikus kertek és egy vízsótalanító üzem található, az épületek tetejében pedig kutatási és oktatási központok kaptak helyet. Az alsóbb szinteken a lakó- és munkaterületek találhatók – utóbbiakban válogatják és hasznosítják újra az összegyűjtött hulladékot, és egy biológiai lebontó infrastruktúrával is rendelkezik majd a létesítmény.

Mindez persze még csak papíron és virtuálisan létezik, egyelőre az építéshez szükséges anyagokat sem mérték fel, de a tervezők bíznak abban, hogy technológiában és környezetvédelemben érdekelt befektetők megtalálják majd a projektet. Petráková nem is kertelt, egy interjúban elmondta, szerinte egy olyan, futurisztikus koncepciókhoz vonzódó milliárdos, mint Elon Musk, ideális mecénás lenne a projekt életre hívására.

[ Qubit ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés