»» ««

A cápák összekeverik az embereket a fókákkal

Tudomány

Az gondolhatnánk, hogy köztudott, de csak most erősítették meg hivatalosan a "téves azonosság" elméletet.

Az első tudományos vizsgálatban, amelyet a témában végeztek, egy nemzetközi csapat virtuális nagy fehér cápák látórendszerét hozta létre, hogy megértsék, hogyan látják a csúcsragadozók a világot.

A sydneyi Taronga Állatkertben fókákról, valamint szörfdeszkán úszó és evező emberekről készült videofelvételeket szereztek be és hasonlítottak össze, hogy megjósolják, mit lát egy fiatal cápa, amikor alulról felnéz.

"Eddig az ember és a fókák közötti potenciális hasonlóságot az emberi látás alapján értékelték" - mondta a kutatás vezető szerzője, Dr. Laura Ryan, az ausztrál Macquarie Egyetem munkatársa.

"A fehér cápák látásélessége azonban sokkal alacsonyabb, mint a miénk, ami azt jelenti, hogy nem látják a finom részleteket, és nincs színlátásuk. Ezekben a kísérletekben egy fehér cápa szemével tudtuk szemlélni a világot".

A fiatal cápák képtelennek bizonyultak arra, hogy különbséget tegyenek a felettük lévő emberek és fókák között. A fiatalabb, 2,5 méternél kisebb fehér cápák felelősek az embereket ért harapások nagy részéért - abban az életszakaszban, amikor állkapcsuk megkeményedik, hogy a fókákat is be tudják építeni étrendjükbe.

"Ki kell alakítaniuk egy keresési képet ezekről a zsákmányállatokról, és ezt kombinálniuk kell más érzékszervi információkkal; ez egy tanulási folyamat, amely hibákra hajlamos lehet" - mondta Nathan Hart professzor, a Macquarie biológiai tudományok vezetője.

A tanulmányban részt vett még az Exeteri Egyetem, a La Trobe Egyetem, az Óceánkutató Intézet, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem, a Bristoli Egyetem, a Flinders Egyetem és az Új-Dél-Wales-i Elsődleges Ipari Minisztérium.

"Vizuális szempontból megerősítjük a téves azonosság elméletének plauzibilitását, de a cápák más érzékszervek segítségével is képesek felismerni a zsákmányt" - mutatott rá Dr. Ryan. "Bár valószínűtlennek tűnik, hogy a fehér cápák minden emberre irányuló harapása téves azonosítás eredménye, olyan körülmények között, amikor a felszíni tárgyakat, például a szörfösöket alulról veszik célba, ez nagyon is lehetséges."

A cápatámadások okával kapcsolatos közbizonytalanság aggodalmat kelt, ami büntető cápatámadási intézkedésekhez vezethet - mondta Dr. Ryan. "A jobb megértés remélhetőleg olyan jobb megoldásokhoz vezet majd, amelyek nemcsak a cápaharapásokat előzik meg, hanem nem veszélyeztetnek szükségtelenül más tengeri állatokat is.

"Valójában e tanulmány eredményei inspirálták a nem invazív, látásalapú cápavédelmi eszközök tervezését, amelyek jelenleg tesztelés alatt állnak"."

A tanulmány az Interface című Royal Society folyóiratban jelent meg.

[ Divernet ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés