»» ««

A floridai csatornákba menekültek a cápák

Külföld

Több száz cápa egy helyi csatornában keresett menedéket a mérgező algavirágzás elől Florida partjainál.

Július 26-a óta négy cápafaj – kerekfejű pörölycápa (Sphyrna tiburo), feketevégű cápa (Carcharhinus limbatus), dajkacápa (Ginglymostoma cirratum) és citromcápa (Negaprion brevirostris) – több száz példánya úszott be a Longboat Key-hez közeli csatornába.

A szakértők szerint a cápák azért húzódtak be a csatornába, hogy elkerüljék a vörösalga-virágzás hullámait. Idén szokatlanul erős volt az algavirágzás, márpedig ez halálos veszélyt jelent a tengeri élővilágra nézve, mivel a virágok igen erős idegmérget tartalmaznak. A méreg a tengeri táplálékláncba kerülve pusztítani kezdte a floridai vizek ökoszisztémáját.

A szakértők eddig is tudták, hogy a felmelegedő óceánok hatására megváltozik az állatok fejlődése – de mi a helyzet a viselkedésükkel? Egy kutatásban a tudósok 12 Port Jackson-i cápát (Heterodontus portusjacksoni) helyeztek speciális tartályokba, hogy szimulálják az évszázad végi hőmérsékletet. A kísérlet eredményei alapján a floridai cápák nem a felmelegedő tengervíz, hanem az algavirágzás elől menekülhettek a csatornába.

"Alapvetően nem láthatunk olyat, hogy a cápák ellepnének egy csatornát. Néha beúsznak, de nem olyan sokan, mint ahányat most jelentettek. Ez nem olyan jelenség, ami normális esetben bekövetkezett volna – vagyis ha nem jött volna az algavirágzás." – mondta Mike Heithaus, a Florida Nemzetközi Egyetem tengerbiológus cápaszakértője a LiveScience-nek.

Az algavirágok – a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum cikke szerint – egy autótróf planktontípus (fitoplankton), a Karenia brevis miatt mérgezők. A plankton potens idegmérget, brevetoxint termel, ami összezavarja az idegsejtek tüzelését.

Az idei vörösalga-virágzási szezon már tavaly decemberben elkezdődött, és Floridában még sosem volt ilyen súlyos. Júliusra több mint 800 tonna hal, delfin és más tengeri élőlény pusztult el az állam partvidékeinél. Július 7-én lecsapott Floridára az Elsa nevű trópusi vihar, ami az állatállomány további pusztulásához vezetett. A partra sodródó tetemek a vörösalga-virágzás okozta károkat is láthatóbbá tette.

A szakértők szerint az idei intenzív vörösalga-virágzásnak a Piney Point erőműnél történt műszaki balesetnek is köze lehet. Márciusban meghibásodott az erőmű egyik víztározója. Március 30-án a karbantartók megnyitották a gátat, hogy csökkentsék a tározóra nehezedő nyomást. Az erőműből 132 millió liter, magas nitrogén- és foszfortartalmú víz ömlött a Tampa-öbölbe. A tengerbiológusok gyanítják, hogy a víz tápanyagtartalma hozzájárulhatott a vörös alga agresszív terjedéséhez.

[ qubit.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés