»» ««

Búvárok aranyat és ezüstöt találtak egy híres roncson

Külföld

2 ezüst- és 1 aranyérme került elő az 1622-es spanyol gályáról, a Nuestra Senora de Atocháról.

Az ezüst megfakul és elsötétül, az arany viszont ragyog - még 400 év sós vízben eltöltött idő után is.

Így volt ez július 16-án, amikor a Nuestra Senora de Atocha, a világ egyik leghíresebb és legértékesebb hajóroncsán 20 év után először fedeztek fel újabb aranyérmét. Bár más aranyleleteket is találtak már, az aranyérmék ritkaságnak számítanak. Összesen kevesebb mint 130-at találtak eddig. Senki sem tudja hány volt a gálya fedélzetén, amikor elsüllyedt. Nem szerepelnek a hajójegyzékben rakományként, és gazdag arisztokraták vagy egyházi személyek vihették (vagy csempészhették) őket a gálya fedélzetére.

Zach Moore, a Mel Fisher's Treasures búvára egy víz alatti fémdetektorral dolgozott, és más tapasztalt kincskereső búvárokkal együtt kutatta át a jelenlegi kutatási helyszínt a JB Magruder nevű munkahajójukról, Tim Meade kapitánnyal a kormánynál. 30 láb mélyen az óceán felszíne alatt, 10 láb homokba eltemetve, 400 év elteltével az arany csillogása félreérthetetlen volt Moore számára, aki szintén dolgozott már a Mel Fisher's Treasures-szel az 1715-ös vero beachi flotta feltárásán.

Moore szülei mindketten részei voltak annak az "aranycsapatnak", amely 1985. július 20-án felfedezte a 400 millió dolláros Atocha kincset rejtő anyakincset. Egy 1985-ös merülés során Zach apja, Bill Moore és a többiek 165 fontnyi arany ujjrudat, láncot és korongot találtak. Édesanyja, Julie Moore szintén búvárkodott az atochai lelőhelyen az anyakincskeresés napjaiban, és számos atochai smaragdot talált, mondta Zach Moore.

Még mindig nem tért magához az aranyleletből, amikor a hajó július 17-én, szombaton késő este visszatért a Safe Harbor Marina kikötőjébe. "A homok és a sziklafenék között, a homok és a sziklafenék között dolgoztam, és az ékszer valahogy csak úgy félig-meddig beleragadt a sziklába, és ugyanolyan fényesen ragyogott, mint 400 évvel ezelőtt".

Az érmerégiség értéke a Mel Fisher's Treasures csapata szerint akár 98 000 dollár is lehet. Ez mindössze a 121. aranyérme, amelyet az 1622-es hurrikánban elsüllyedt spanyol gályáról találtak meg 35 mérföldre Key Westtől.

A JB Magruder legutóbbi, 10 napos kutatása során két ezüstérmét és egy ősi muskétagolyót is találtak.

Az egyik ezüstérmét Jacob Bell búvár találta meg, aki ezzel első találatát szerezte, a másikat pedig Jerry McAdams találta meg az idahói Boise-ból, aki befektetője az Atocha megmaradt kincsének folyamatos keresésének.

A legutóbbi leletek néhány nappal az 1985-ös Atocha aranylelőhely felfedezésének 36. évfordulója és a Key West-i Mel Fisher Napok éves ünnepség és adománygyűjtés előtt történtek, amely a Wesley House Családsegítő Szolgálat és a Michael Abt Jr. Have a Heart Foundation javát szolgálja.

[ keysweekly.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés