»» ««

Jég alatti szabadtüdős rekord

Szabadtüdős

A CMAS frissen elfogadott jég alatti szabadmerülés kategóriájába is bekerült az új Guinness rekord, amivel a hölgy a férfiakat is túlszárnyalta.

Johanna Nordblad egy igazán különleges sport egyik leghíresebb alakja: a jég alatti szabadmerülésé. Ebben a sportágban az a cél, hogy jéghideg vízben, két lék között ússzon az ember a víz alatt, amennyit csak tud, méghozzá úgy, hogy nem visel csak fürdőruhát, és nem használ uszonyokat sem.

Fotó: Elina Manninen / AFP

A finn sportoló Hossa közelében döntötte meg március 18-án a rekordot, egészen pontosan állította fel először, de erről majd kicsit lejjebb. Szóval 2 perc 42 másodperc alatt úszott összesen 103 métert a 2 Celsius-fokos vízben, ezzel ő tartja a CMAS jég alatti szabadmerülés uszonyok nélkül világrekordját.

2015-ben ő állította be a nők hasonló rekordját, akkor 50 métert úszott a jég alatt, és a saját honlapja szerint az volt a célja ezután, hogy megdöntse a férfiak 76,2 méteres rekordját. Ezt a mostani teljesítményével jócskán túlszárnyalta.

A 103 méteres jég alatti úszás abszolút világrekordnak számít, ráadásul az első ebben a formában. Ezt a rekordot ugyanis eddig a Guinness-rekordok ismerte el, viszont nemrég bekerült a Búvár Világszövetség által elfogadott sportok közé a jég alatti szabadmerülés, így most már van lehetőség hivatalos, sportszövetségi világrekord felállítására is ebben a sportban. Így lehet az, hogy Nordbladé egyben az első ilyen rekord is.

Néhány nappal Nordblad rekordja előtt az orosz Jekatyerina Nyekraszova döntötte meg a Guinness-rekordot, ő 102,7 métert úszott március elején. Csak hogy tovább fokozzuk az izgalmakat, érdemes megjegyezni, hogy Nyekraszova egy szintén idei rekordot döntött meg, a cseh David Vencl 80 métert úszott a jég alatt februárban.

A jég alatti szabadmerülés fordulatos világában tehát most Johanna Nordblad a hivatalos világrekorder, egyben az első, aki a CMAS-akkreditációs rekordot beállította.

A most 45 éves Nordblad a húszas évei elején kezdett el komolyabban búvárkodni, egész szép eredményeket ért el a különféle szakágakban, aztán 2010-ben volt egy biciklis balesete. Így került a jég alatti búvárkodás közelébe. A balesetben eltörte a lábát, és a rehabilitációs terápia része volt, hogy jégfürdőket kellett vennie. Végül annyira rákapott, hogy most már látjuk, akár 100 métert is képes leúszni egy levegővel a jég alatt.

Néhány évvel ezelőtt a National Geographic forgatott róla egy rövidfilmet, ez nagyon megdobta a népszerűségét.

"Nincs helye a félelemnek. Nincs helye a pániknak. Nem hibázhatsz. A jég alatt teljes kontrollra van szükséged" – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat az egyébként extrém módon veszélyes jég alatti úszásról.

Az eset szomorú apropó a nemrég hazánkban történt végzetes kimenetelű esetre ...

[ Telex ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés