»» ««

A halak a hidegebb vizekben ragadnak

Tudomány

Az északi-tengeri halfajok az Északi-sarkvidék felé költöznek, hogy kivédjék az éghajlat-melegedés hatásait.

Allison Perry a norwichi Kelet-Angliai Egyetem kutatója munkatársaival átnézték 36, az Északi-tenger feneke közelében élő halfaj adatait. 1962 és 2001 között az Északi-tenger nagyjából 0,6 °C-ot melegedett. A csoport azt tapasztalta, hogy erre a hőmérséklet-emelkedésre válaszul 15 faj 400 km-re északabbra vándorolt a hidegebb vizekbe. További hat faj mélyebb vízben keresett hűvösebb élőhelyet.

Korábbi tanulmány már kimutatta más fajok - rovarok, növények és emlősök - költözését is a fölmelegedő környezetekből. A halak azonban szemmel láthatóan gyorsabban mozognak, talán mert nem sok minden akadályozza vándorlásukat.

Amennyiben a felszíni hőmérséklet a klímamodelleknek megfelelően emelkedik, a kék tőkehalak (Micromesistius poutassou) és a vörös sügérek (Sebastes spp.) teljesen elhagyhatják az Északi-tengert a következő 50 év folyamán - mondja Perry. Az ilyen kereskedelmi szempontból fontos fajok elvesztése súlyosan érintheti a halászatot, állítja a Science folyóiratban megjelent cikk.

"Drámai változásokat látunk az egész Északi-tenger ökoszisztémájában" - mondja Geir Ottersen, a norvégiai Tengerkutató Intézet munkatársa. -  "Akár egy foknyi változás is befolyást gyakorolhat a halakra, amelyeket a halászat is szorongat."

Csökkenő szaporaság

A melegebb hőmérsékletek nem csak költözésre késztetik a halakat, hanem szaporodóképességüket is befolyásolják. "A tőkehalaknál problémák lépnek fel, ahogy a víz melegszik" - mondja Perry. A fiatal északi-tengeri heringek pedig a jelek szerint rosszabbul fejlődnek a melegebb vizekben.

"A halgazdálkodásnak még körültekintőbben kell eljárnia, ha helyre akarjuk állítani a halállományokat" - figyelmeztet Perry.

Nem csupán a melegedő Északi-tenger az egyetlen rossz hír. Néhány faj, például a tőkehal (Gadus morhua) "gyorsan nő, amíg képes élelmet találni" - mondja Ottersen. Mivel azonban a változó hőmérséklet miatt egyes fajok tovább vándorolnak, mint mások, a ragadozók térben elválhatnak megszokott zsákmányállataiktól.

"A felmelegedő hőmérséklet csak megváltoztatja a dolgokat, egyes fajok számára ez kedvező lehet" - mondja Ottersen. - "Ez még nem jelenti azt, hogy a biológiai sokféleség csökkenne." 

[ National Geographic ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés