»» ««

500 éve halott lovag maradványaira bukkantak

Külföld

A Dubingiai-híd felújítása során 9 méter mélyen találtak a búvárok a lovag maradványaira, és tárgyaira.

Több mint 500 éven át hevert a litvániai Asveja-tó fenekén egy középkori lovag holtteste, de most a felszínre hozták a tetem meglepően jó állapotban fennmaradt csontvázát, illetve néhány személyes holmiját – írja a Live Science hírportál.

A csontvázat a kelet-litvániai tavon található Dubingiai-híd víz alatti ellenőrzése során fedezték föl. Bár a csontvázat homok- és iszapréteg borította, Elena Pranckénaité, a Litvániai Klaipėda Egyetem régésze szerint nem temetkezési helyszínre bukkantak. Valószínűbb, hogy a vízáramlatok által lerakott üledékek boríthatták el a holttestet.

A Dubingiai-híd – Litvánia egyik leghosszabb fahídja – 1934-ben épült. A litván közlekedési minisztérium úgy döntött, hogy a híd korhadt gerendáit fémoszlopokra cserélik, így növelve az építmény tartósságát. Miután felújítás közben felfedezték a holttestet, a régészek amatőr búvárokkal együttműködve tárták fel a 9 méter mélyen heverő tetemet.

Nemcsak az épségben maradt tetem szolgált meglepetésekkel. A búvárok előkotortak egy pár sarkantyús bőrcsizmát, egy csatos bőrövet, egy vaskardot, és két famarkolatú kést. A leletek megőrzésén és vizsgálatán a Litván Nemzeti Múzeum kutatócsoportja dolgozik. Pranckénaité szerint akár egy évig is eltarthat, mire végeznek a vizsgálattal, de reméli, hogy a leletek elemzése után összeáll előttük a halott katona története.

[ qubit.hu ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Tribord 5mm kesztyű

Ár: 2.499 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés