»» ««

Cousteau unokája víz alatti labort tervez

Külföld

Proteus néven álmodta meg Fabien Cousteau azt a laboratóriumot, amely szerinte a Nemzetközi Űrállomás víz alatti változata lehetne.

Fabien Cousteau oceanográfus, a legendás francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája, valamint Yves Béhar tervező a világ legnagyobb víz alatti kutatóállomását álmodták meg. A két szakember a Karib-tenger fenekére, 20 méterrel a felszín alá szeretné megépíteni a 371 négyzetméteres létesítményt.

A Proteusban – így hívnák a laboratóriumot, ami a Nemzetközi Űrállomás víz alatti verziója lehetne – a világ minden tájáról érkező tudósok végezhetnének kutatásokat például a klímaváltozással, a tengeri élőlényekkel vagy épp a gyógyszerekkel kapcsolatban.

A körszerkezet víz- és (természetesen felszíni) szélenergiával működne, és számos más helyiség mellett ebben lenne a világ első víz alatti üvegháza is, ahol a tervezők szerint megtermelhető lenne a kutatók számára szükséges élelmiszer java.

A Proteust Cousteau szerint nagyjából három év alatt lehetne felhúzni, amit valószínűleg már el is kezdtek volna, ha nem jön közbe a koronavírus-járvány.

Jelenleg az egyetlen, víz alatti laboratórium a Floridánál található Aquarius, ami alig 37 négyzetméteres. Cousteau 2014-ben 31 napot töltött el ott.

[ HVG ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boulder City

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 19m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés