»» ««

Elveszett, meglett, működik!

Felszerelések

Egy búvár elhagyta a reduktorát, és 3 évvel később megtalálta. Vajon működik még?

Per Wichstad Norvégiában áramlásos helyen búvárkodott, amikor elhagyta a reduktorát. 3 év múlva hatalmas szerencsével megtalálta! Per 2016-ban a Norvég és Svéd határon lévő csatornában merült, ahol egy erős ár-apály áramlás kapta el. A látótávolság extrém rossz lett, nagyjából 1-2 méter maximum.

A búvár úgy érezte bajban van, és állítása szerint az események összjátékának köszönhetően végül le kellett vennie a felszerelését amit lebegve hagyott. Sajnos a felszerelést elvitte a víz, és bár reménykedett hogy valaki elkapja, mert 10-15 búvár is volt a vízben rajta kívül, sajnos a reduktornak palackostól nyoma veszett.

"Idén újra csatlakoztam egy merüléshez ugyanazon a helyen, és szinte azonnal ráúsztam a régi felszerelésemre 25 méter mélységben. Hihetetlen érzés volt meglátni a zavaros vízben a régi barátomat. Néhány rák ugyan lakóhelyül választotta, de egyébként ott volt egészben" - meséli a búvár.

Miután a Per felhozta a felszínre a felszerelést, megdöbbenve vette észre hogy az még mindig működik, nyomás alatt van. Hiába volt a hideg norvég vizekben évekig, kitéve a gyors áramlásoknak, a szennyeződéseknek, a sós víznek és persze a tengeri élővilágnak - nem szivárgott, nem lett szabadonfolyó. Teljesen tökéletesen működött, csak egy alapos tisztításra volt szüksége.

A reduktor egy Apeks XTX50-es volt, és amikor a gyártó meghallotta a sztorit megkérte a búvárt ,hogy had teszteljék le a reduktort egy műhelyben.  Amikor az megérkezett, a szervízben alaposan megtisztították a rátelepült kagylóktól, kövektől és egyéb 3 év alatt rákerült szennyeződésektől. A belső részek viszont kiváló állapotban voltak, a szelep finoman járt, a második lépcső is tökéletesen adta a levegőt.

Úgy döntöttek letesztelik az egyik legdurvább teszttel, a mély hideg vizes próbával. 53 méter mélységet szimuláltak 3 fokos vízben, majd egy jó kis pánikolós percenkénti 25 légzéssel kezdték gyötörni. 3 év 25 méter mély tengeri tartózkodás után a reduktor elsőre simán teljesítette az EN250A cold water szabványt.

Természetesen a gyártó nem akarja ezzel azt reklámozni, hogy az Apeks reduktoroknak nincs szüksége a rendszeres karbantartásra, de az eset jól példázza, milyen iszonyú robosztus eszközök ezek, az Apeks fanok pedig ismét megerősítést kaptak, hogy jó márkának a hívei.

[ /www.apeksdiving.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés