»» ««

Nagyon rosszak a Nagy-korallzátony kilátásai

Környezetvédelem

A legalacsonyabb szintre minősítette le, rosszról nagyon rosszra rontotta a Nagy-korallzátony kilátásait az ausztrál nemzeti parkot kezelő hatóság.

A Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBMRPA) ötévente tesz jelentést a világ legnagyobb korallzátonyának állapotáról, a pénteken publikált friss jelentése szerint a komor kilátások fő oka a klímaváltozás.

A korallzátony állapota romlott az előző, 2014-es jelentéshez képest, de a korallok előtt álló kihívások nem leküzdhetetlenek, a klímaváltozás elleni érdemi globális fellépés lassíthatná a pusztulás tempóját, növelné az ökológiai gyógyulás esélyét – állapítja meg a nemzeti park.

A jelentés szerint a zátonycsoport egyes részei továbbra is jó állapotban vannak, de számos fajt fenyeget veszély: delfineket, tengeri teheneket, cápákat, teknősöket.

A romlásban közrejátszanak olyan emberi tevékenységek is, mint a szárazföld partvidékének fejlesztése, a kontinensen képződött szennyvíz tengerbe vezetése és az illegális halászat – írja az MTI.

A 2300 kilométer hosszan elterülő korallzátony 400 féle korallnak, 1500 halfajnak, 4000 féle puhatestűnek ad otthont. Az állapot romlása azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a tengeri nemzeti park az UNESCO világörökségi listáján átkerül a veszélyeztetett kategóriába, ami presztízsveszteséget jelentene az ausztrál kormánynak és árthatna a turizmusnak is.

[ MTI ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés