»» ««

A teknősembrió kivédheti a klímaváltozást

Tudomány

Egyes teknősfajok esetében az embrióknak is van beleszólásuk nemük meghatározásába.

"Korábbi tanulmányokban már bemutattuk, hogy a hüllőembriók képesek arra, hogy ide-oda mozogjanak a tojásban hőmérsékletük szabályozására, és ezen különleges képességük birtokában megválaszthatják, hogy milyen neműek legyenek. Most azt akartuk megtudni, hogy ez a magatartás segíti-e tompítani a globális felmelegedés hatásait az utódok esetében" – mondta Tu Vej-kuo, a Kínai Tudományos Akadémia professzora.

Tu és kollégái laboratóriumi inkubátorban és kültéri tavakban különböző hőfokon keltettek ki teknőstojásokat. Azt találták, hogy egy embrió 4,7 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést volt képes érzékelni. Ez jelentős, mivel bármilyen 2 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet-különbség tömegesen képes megváltoztatni az utód nemét számos teknősfajnál – magyarázta a professzor.

A tojások felénél kapszazepint alkalmaztak, egy olyan vegyi anyagot, amely képes blokkolni a hőérzékelő szenzorokat, és megakadályozza a teknősök magatartási hőmérséklet-szabályozását. Amikor ezek a teknősök kikeltek, vagy mindegyik hím, vagy szinte mind nőstény volt, attól függően, mekkora volt a hőmérséklet az inkubátorban. Azok a teknősök, amelyek képesek voltak a fészek hőmérsékletére reagálni, ide-oda mozogtak a tojásokban és mintegy fele-fele arányban keltek ki nőstények és hímek.

Ez megmagyarázhatja azt, hogyan voltak képesek ezek a hőmérsékletfüggő, nemüket meghatározó hüllőfajok túlélni a Föld történetében olyan időszakokat, amikor a hőmérsékletek magasabbak voltak, mint napjainkban – tette hozzá.

Ennek a magatartásnak azonban vannak korlátai a tojás körülményeitől és az embriótól függően. "Az embrionikus hőmérséklet-szabályozást korlátozhatja, ha túl kicsi a hőmérséklet-különbség, vagy túl nagy az embrió, hogy mozogjon a tojásban, vagy túl fiatal, hogy ezt a képességet kifejlessze" – tette hozzá Tu.

"Ráadásul ezt a magatartás nem képes kivédeni az extrém magas hőmérsékleti hatásokat, amelyek egyre gyakoribbak lesznek a klímaváltozás miatt" – mondta.

Az embrió képessége neme megválasztására kevés lehet ahhoz, hogy megvédje őt az emberi tevékenység okozta gyorsabb klímaváltozástól, ami miatt várhatóan jóval több nőstény teknős születhet.

[ Delta ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés