»» ««

Oroszlánfóka esett csapdába egy bálna szájában

Külföld

A kb. 15 méteres hosszúszárnyú bálna óriásira tátotta a szájába véletlenül egy oroszlánfóka is besodródott.

Chase Dekker természetfotós épp egy bálnaleső hajóúton volt, amikor a nem mindennapi jelenetet sikerült lencsevégre kapnia – olvasható a National Geographic oldalán.

A fotós tudta, hogy egyedülálló pillanat szemtanúja, ezért azonnal elkattintotta a gépét. Nyáron a Monterey-öbölben gyakran megállnak a hatalmas állatok, hogy az ott növekvő szardellákból egyenek, de a halak más ragadozókat is odavonzanak.

foto: Natgeo

A ragadozók általában megtartják a távolságot, és az oroszlánfókák legtöbbször odébbállnak, amikor a bálnák evéshez készülődnek. Táplálkozás közben az állat megtölti a szájüregét vízzel, majd kipréseli a vizet, és a kiszűrt táplálékot benntartja. Előfordul, hogy a fókák közelebb merészkednek a bálnákhoz, de a lefotózott eset igazán ritka.

A különleges fotó Christie McMillan biológus figyelmét is felkeltette, aki elmondta, hogy az eddig dokumentált esetekben mindössze apróbb vízimadarak kerültek a bálnák szájába. Egy kollégája szemtanúja volt, ahogy egy lumma madarat nyelt el egy bálna, majd mikor az másodszorra kinyitotta a száját, a madárnak sikerült kiúsznia.

Az oroszlánfóka azonban nem volt veszélyben, ugyanis a bálna a lenyűgöző mérete ellenére főként krillekkel és planktonokkal táplálkozik, vagy olyan kisebb halakkal, mint a szardínia és a hering. Ez azt jelenti, hogy a bálnák teste nem alkalmas nagyobb zsákmány lenyelésére, az állat torka mindössze olyan széles, mint egy emberi ököl.

[ Twitter ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés