»» ««

Azt hitted halottak a csernobili búvárok?

Külföld

Megszólalt a hős csernobili búvár, akiről azt hitték, hogy a biztos halálba ment.

A HBO Csernobil-sorozata is feldolgozta annak a három hős búvárnak a történetét, akik a katasztrófa után vízzel elárasztott folyosókon gázoltak át, hogy leeresszék a leolvadt reaktor alatti víztározót, megelőzve egy újabb, még nagyobbnak ígérkező robbanást. Ha az olvadt anyag bejut a vízbe, a hőtől a víz azonnal gőzzé vált volna és az eredetinél nagyságrendekkel nagyobb robbanás fél európát lakhatatlanná tette volna. A legenda szerint mindhárman tudatosan mentek a biztos halálba, hogy megmentsék a Szovjetunió és Európa legnagyobb részét a radioaktív sivataggá válástól. A köztudatban hősi halottként emkékezik rájuk mindenki, pedig valójában mindhárman túlélték a küldetést.

Borisz Baranov 2005-ben hunyt el, Alekszij Ananyenko és Valerij Beszpalov pedig máig életben van. Az AFP francia hírügynökség Kijev külvárosában, szerény lakásában látogatta meg Ananyenkót, aki kitart amellett, hogy nem hajtott végre hőstettet. "A munkámat végeztem" – mondta az 59 éves egykori mérnök.

A sorozat szerint Borisz Scserbina miniszterelnök-helyettes buzdító beszéde után önként jelentkezett az atomerőmű három dolgozója, hogy elhárítsák a milliók halálával fenyegető veszélyt. A valóságban, bár tartottak az újabb robbanástól, nem volt senkinek világos, hogy mi forog kockán, Baranov, Ananyenko és Beszpalov pedig nem önként jelentkezett egy öngyilkos küldetésre. Csak utasítást hajtottak végre, arról pedig nem tájékoztatták őket, hogy milyen veszélyekkel jár ez. "Odaküldtek, hát mentem" – jelentette ki Ananyenko, hozzátéve, hogy nem félt.

Egyszerű búvárruhában mentek, tartályuk sem volt. A sorozat vonatkozó jelenetét nézve a mérnök megjegyezte: "Ennél gyorsabban mentünk. Hogy miért? Mert ha lassan mentünk volna, nagyobb sugárdózis ért volna bennünket." Két sugárzásmérő is volt nála, de nem emlékszik, hogy pontosan mennyi sugárzás érte – ebből arra következtet, hogy nem kiugróan sok.

A küldetés után semmilyen súlyos egészségügyi problémája nem volt. 2017-ig az atomiparban dolgozott, azért kényszerült nyugdíjba menni, mert volt egy súlyos autóbalesete, ami után egy hónapig kómában volt, és azóta gondjai vannak a memóriájával. Azok után, hogy elhalmozták szovjet és ukrán kitüntetésekkel, jelenleg havi 120 ezer forintnyi állami nyugdíjból kell megélnie.

[ 24.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés